"Regeringens åtgärder räcker inte"

Bild från demonstration"Assistans är frihet - Rädda LSS"! Regeringens åtgärder räcker inte! Det var budskapet i demonstrationerna för personlig assistans som för andra året i rad genomfördes den 3 dec runtom i landet. Se SVT:s 1 tim 28 min långa reportage om demonstrationerna.

Bakgrunden till demonstrationerna är att Försäkringskassan tolkat flera domar från Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, vilket lett till att rätten till personlig assistans försämrats kraftigt. Regeringen har nyligen lämnat ett lagförslag att stoppa tvåårsomprövningarna från 31 mars nästa år och åtgärder mot en HFD-dom. Detta är inte tillräckligt tyckte talarna vid demonstrationen.

– Vi har en socialdemokratiskt ledd regering som har glömt vad solidaritet är. Det är fortfarande inte ett grundläggande behov att andas och regeringen kräver fortfarande besparingar i direktiven till LSS-utredningen, sade Maria Persdotter (RBU) som var en av talarna vid Norra Bantorget i Stockholm.

Jan Björklund och Bengt Westerberg
Jan Björklund och Bengt Westerberg

Andra talare var Lise Lidbäck (Neuroförbundet), Jamie Bolling (STIL/ILI), Stefan Sundqvist (DHR), Suzanne Elmqvist (IfA), Magnus Andén (JAG) och Bengt Westerberg, som var socialminister när assistansreformen infördes 1994. På plats fanns även de tre partiledarna Jan Björklund (Liberalerna), Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet) och Ebba Busch Thor (Kristdemokraterna). Alla tre krävde snabba åtgärder från regeringen.
– Vi vet vad problemen är. Skynda er, lägg fram de nya lagarna. Jag lovar att vi kommer att rösta de genom riksdagen i raketfart, sa Jonas Sjöstedt.

Rapportering i media om demonstrationerna

Svtplay.se 1 tim 28 min långt reportage om demonstrationerna

Funktionshinderpolitik - Manifestation med krav på snabba lagändringar

Hejaolika - Partiledarna som fått nog av assistanskrisen

Hejaolika - Bildextra från Norra Bantorget

DN - LSS manifestation lockar partiledare

SR - Krav på regeringen vid LSS-manifestation

Östra Småland - Kampen för LSS tog över gatorna

SVT - Demonstrationer för rätten att behålla rätten till assistans

SVT Småland - Nora 22 tvingades flytta hem till sina föräldrar

SVT Sörmland - Protester för att rädda LSS och personlig assistans

SVT- Stockholm - Familjen samlar till assistans själva

SVT Halland - Konrad behöver hjälp dygnet runt

SVT Öst - Birgitta måste ta hand om sin vuxne son

Skicka sidan till: