läs skrivbordsversionen istället
Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, har föreslagit att man går vidare med en matematisk modell utvecklad av professorn Tommy Andersson för att införa flera olika timbelopp istället för dagens schablonbelopp. Cecilia Blanck, verksamhetschef i Föreningen JAG är mycket positiv.
– Dagens system som innebär ”samma peng till alla, oavsett behov” är ohållbart och får förfärliga konsekvenser. Det innebär tex att den som behöver förlägga mycket assistanstid till nätter och helger måste betala betydligt lägre grundlöner till sina assistenter för att ha råd med OB–ersättningen.
Andra problem idag är att den som inte kan arbetsleda själv måste använda en del av lönesumman till ersättning till någon som samordnar assistansen, lär upp nyanställda och bevakar kvaliteten, fortsätter Cecilia Blanck.
– Den som behöver ett kvalificerat stöd måste välja mellan att prioritera utbildning eller lön, vilket i längden innebär högre personalomsättning och lägre kvalitet.
Räcker inte de extra 12 % som går att söka i förhöjt timbelopp?
– Nej de räcker inte, bara skillnaderna i OB kan slå på 20 procent eller mer.
Anna Barsk Holmbom har i en intervju sagt att en matematisk modell riskerar bli för medicinsk. Cecilia Blanck säger att grunden bör vara behov som Försäkringskassan har möjlighet att bedöma om det ska bli rättssäkert.
– Det är ett stort arbete att kartlägga vilka faktorer som bör finnas med i algoritmen, och Annas tanke om en bred samverkansgrupp för jobbet är god. Samtidigt är de behov som följer på vissa diagnoser eller andra dokumenterade behov enklare att ta med än livsstilsfaktorer.
Cecilia Blanck säger att JAGs syn här är att även en halvbra lösning är bättre än dagens extrema orättvisa.
– Assistanstidens förläggning är den enskilt absolut största kostnadsfaktorn. Där gör ju Försäkringskassan en bedömning av behoven redan idag, så det borde inte vara så komplicerat att neutralisera skillnaden med en individuell schablon. Det viktiga är att flexibiliteten och friheten att använda sina timmar som en vill garanteras även med en differentierad schablon, säger Cecilia Blanck.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.