läs skrivbordsversionen istället
Cecilia Blanck är upprörd över att deras brev till finansminister Elisabeth Svantesson om schablonbeloppet skickades vidare till Socialdepartementet eftersom ”sakfrågan hör dit”.
– Vi vill ha ett möte med de verkliga beslutsfattarna om uppräkningen av schablonbeloppet.
Riksföreningen JAGs ordförande Magnus Andén, har (liksom tidigare IfA), skrivit ett brev till finansminister Elisabeth Svantesson med krav på ett möte om assistansersättningens storlek inför budgeten som släpps den 19 september. Cecilia Blanck, god man till Magnus Andén, säger att läget är akut.
– Den låga uppräkningen under mer än ett decennium har lett till att assistansen inte längre fungerar som det var tänkt. Det går inte att rekrytera personer med rätt kompetens, ersättningen räcker inte till kvalitet i assistansen.
Vilka åtgärder vill ni se om assistansersättningen?
– Först en rejäl höjning för att komma upp till en rimlig nivå. Därefter en indexering så att ersättningen följer löneökningarna.
Anders Lindberg på Aftonbladet, har i en intervju på Assistanskoll sagt är det Finansdepartementet som styr i sådana här frågor i 90 % av fallen. Cecilia Blanck säger att Föreningen JAG under flera år haft en dialog med Socialdepartementet och påtalat det allvarliga i situationen.
– Vi möts av en förståelse för vår förtvivlan, men också av budskapet att det inte är Socialdepartementet som beslutar om frågan. Då måste vi vända oss till den som har makt att förändra uppräkningen.
Upplever ni att det är Finansdepartementet som har den verkliga makten?
– Absolut. Budgetprocessen styrs helt av Finansdepartementet, och de senaste åren har regeringarna sett till att schablonhöjningen är del av den processen.
Cecilia Blanck berättar att hon fått uppgift om att brevet till Finansdepartementet har omdirigerats till Socialdepartementet med motiveringen att ”sakfrågan hör dit”.
– Det är inte acceptabelt, vi blev oerhört besvikna när vi hörde att vårt brev inte nått rätt minister. Är tanken att Finansdepartementet ska få jobba ifred, och att kontakten med medborgarna ska skötas av de andra departementen?
Vad leder det till?
– Då får de verkliga beslutsfattarna aldrig information om hur assistansersättningen faktiskt fungerar. Vi vill träffa finansministern och förklara varför något måste göras.
Nivån på assistansersättningen styr helt nivån på assistenternas löner, eftersom 90 procent av ersättningen går direkt till löner, säger Cecilia Blanck.
– Följer den inte de avtalade lönehöjningarna måste pengarna tas någon annanstans och då måste ingångslönerna sänkas. Pengarna till utbildningar och kvalitetsarbete är minimerade sedan länge, det är egentligen bara de som har förhöjt belopp som fortfarande kan erbjuda sina assistenter någon fortbildning att tala om.
Myndighetskraven på assistansanordnare har höjts mer och mer. Det behövs alltmer resurser för att klara att göra allting rätt, tex inom HR, juridik, kvalitetsarbete och IT-system, säger Cecilia Blanck.
– Kollektivavtal förpliktigar till årliga lönehöjningar, pension och extra ersättningar för assistenter i olika situationer. Risken är uppenbar att de seriösa anordnarna nu slås ut av oseriösa aktörer som saknar kollektivavtal och vilja att göra allt rätt.
Cecilia Blanck säger att före 2013 var schablonen inte särskilt omdiskuterad, då föreslog Försäkringskassan ett nytt belopp för regeringen utifrån hur kostnaderna för assistansen utvecklats under föregående år.
– Själva beslutet togs separat och var inte en del av budgetprocessen. Det var först när den förra borgerliga regeringen felaktigt fick för sig att den personliga assistansen var överfinansierad och började dra ner på höjningarna som det blev politiskt. Sedan dess har nedskärningarna fortsatt, säger Cecilia Blanck.
Vidare läsning
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.