Emelie Samberg, assistansanvändare - "Har lärt mig att säga ifrån genom att diskutera med andra assistansanvändare"

Emelie SambergOm man är lite för snäll eller blir för mycket kompis med sina assistenter kan man bli dominerad säger Emelie Samberg, som haft assistans sedan 1994.
Hon kan ha anhöriga som assistenter ibland och hon tycker det är lagom när assistenterna arbetar 70 procent för att man inte ska tröttna på varandra.

Assistenter har dominerat mig när jag varit lite för snäll

Emelie Samberg är 28 år, bor sedan några år i en lägenhet på Södermalm och har haft dygnetruntassistans sedan 1994. Idag har hon sex anställda assistenter som arbetar ca 70 % var. Emelie Samberg berättar att hon känt sig dominerad av assistenter sedan hon fick assistans men att det blivit bättre med åren. Emelie Samberg beskriver att hon tidigare hade mycket svårt att säga ifrån, eftersom hon är lite för snäll.
- Det var mycket värre när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Om jag ville gå ut kunde assistenten exempelvis undra om han/hon verkligen var tvungen att göra det och tycka att det var jobbigt. En assistent tvingade mig att ha mössa på mig när jag inte ville ha det. Det är inte assistentens sak att bestämma sådana saker. Jag vågade inte säga åt mina assistenter, eftersom jag samtidigt är beroende av dem. Jag var rädd för att de skulle ta illa vid sig.
Idag har Emelie Samberg blivit bättre på att säga ifrån, vilket hon säger varit nödvändigt för att hon ska kunna leva ett normalt liv. Förmågan att kunna säga ifrån kom gradvis berättar hon, men hon hade hjälp på olika kurser på BOSSE råd, stöd och kunskapscenter.
- Där har jag träffat andra assistansanvändare och pratat med dem om hur de gör, det hjälpte att diskutera tillsammans och få råd.
Hur kan man göra mer för att assistansanvändarens vilja ska prägla assistansen?
- Assistenterna ska lyssna på assistansanvändarna, gör det inte det så passar de inte som assistenter.
Kan assistenter också bli dominerade?
- Det kan säkert också hända, då tycker jag de också ska säga ifrån.

Svårt att låta bli att bli kompis med assistenterna

Emelie Samberg säger att man egentligen inte ska bli kompis med sina assistenter men att det nästan är omöjligt att låta bli.
- Jag blir kompis med alla mina assistenter som jobbat länge, det går inte att undvika, eftersom man är inpå varandra hela tiden. Men det är problematiskt eftersom jag blir så jätteledsen när de slutar.
Har du någon gräns för hur nära kompis du blir?
- Nej inte direkt, men det händer att vi hälsar på varandras kompisar.
För nära vänskap med assistenterna kan dock leda till att de vill bestämma över hur man ska leva sitt liv säger Emelie Samberg.
- Ja, visst kan det göra det, därför ska man egentligen inte vara för mycket kompisar.
Fortsätter du att ha kontakt med assistenter som slutat arbeta?
- Det tar ofta slut efter något år eftersom båda vill gå vidare, men några finns kvar.

Om assistenterna arbetar heltid tappar de fokus

Emelie Samberg säger att det bitvis känns mycket jobbigt att ha assistenterna inpå sig hela tiden, och att hon kan känna att hon aldrig riktigt är ifred.
- Då kan jag gå in på mitt rum och lyssna på musik. Ibland undrar jag hur jag skulle leva mitt liv utan assistenter. Det skulle säkert vara kul, men jag vet ju inte, eftersom jag aldrig gjort det.
Hemma har Emelie Samberg vissa regler för sina assistenter. De har ett eget matskåp och egen hylla i frysen och kylen. De kan ta emot samtal i mobilen om de tar det kort. Hon vill inte att assistenterna arbetar heltid, om de arbetar för mycket tappar de lätt fokus och koncentration på jobbet säger hon.
- Då kan de exempelvis sätta på tv:n utan att fråga mig. Jag tycker det är lagom om de arbetar 70 procent av en heltid, då tröttnar man inte lika lätt på varandra, men då behöver de förstås ha ett annat jobb också.

Vill ha anhöriga som assistenter ibland

Det är inte så bra att ha sin förälder för mycket som assistent, säger Emelie Samberg men hon vill att hennes mamma arbetar någon gång ibland.
- När min mamma arbetar som assistent kan jag inte göra som jag vill på samma sätt, det blir svårt att träffa kompisar, sedan orkar hon inte göra lika mycket.
Finns det fördelar med att sin mamma som assistent?
- Ja, om jag vill prata om hur assistansen fungerar och umgås lite grann. Förr jobbade min mamma alla nätter, och hade mycket koll på mig, det var för mycket, idag har vi mest telefonkontakt.
Att ha sin syster som assistent är lite annorlunda och något som Emelie Samberg värdesätter.
- Min syster har precis börjat arbeta lite som assistent. När hon arbetar blir det ett tillfälle att träffa och umgås, utan att någon annan assistent är med.

Träffade en av sina assistenter på Hemköp

När Emelie Samberg ska hitta nya assistenter värderar hon att assistenten är glad och positiv, hon berättar att hon brukar hitta assistenter på lite annorlunda sätt.
- Jag tittar efter assistenter lite överallt, hon som arbetar idag träffade jag för två år sedan när jag handlade på Hemköp. Jag frågade henne om hon ville börja arbeta med mig och det ville hon. En annan assistent träffade jag hos en annan assistansanvändare, den assistenten hade inte tillräckligt med arbetstid där. Men jag söker också via Arbetsförmedlingen.
Vilka assistenter söker du?
- Kvinnor i samma ålder och med liknande intressen. De ska kunna svenska bra eftersom jag har svårt med talet och att bli förstådd, säger Emelie Samberg.

Emelie Samberg intervjuades av Kenneth Westberg 2011-06-20


Skicka sidan till: