Erika - "Assistansföretaget använde ett foto på mig och mitt barn i sin marknadsföring"

Erika fick en dag veta att hon tillsammans med sitt barn gjorde reklam för ett nystartat assistansföretag. En bild på de båda hade kopierats och lagts ut på företagets hemsida.

Oförskämt att stjäla en bild på nätet

Erika hade ett foto på sig och sitt barn på sajten Spinalis.se där det var tydligt angivet vem som var fotograf. En dag kontaktade en bekant henne och frågade om hon var medveten om att hon "gjorde reklam" för ett nytt assistansföretag.
- Han hade gått in på assistansföretagets hemsida och upptäckt en stor bild på mig och min son på förstasidan.
Hur upplevde du situationen?
- Jag blev förbannad, tyckte det var oförskämt att bara stjäla en bild på nätet och använda sig av den i eget syfte.
Vad gjorde du?
- Jag kollade vem som ägde företaget, slog upp ägarens telefonnummer på Eniro och ringde hem till honom samma kväll.
Vad hände när du konfronterade honom?
- Ägaren blev nog ganska paff när jag ringde. Han skyllde ifrån sig och sa att han skulle prata med sina medarbetare nästa dag. Jag gav honom en dag på sig och sa att jag sedan skulle koppla in en jurist. Bilden på mig och sonen försvann och ersattes med en annan. Undrar dock i mitt stilla sinne om den personen har lämnat sitt samtycke till att vara med på hemsidan.
Erika forskade vidare och upptäckte en blogg där ägaren till assistansföretaget bloggade om de brukare han arbetade med.
- Han nämnde personerna med namn och diskuterade om deras funktionshinder på ett sätt jag uppfattade som respektlöst och brott mot sekretesslagen, säger Erika

Assistanskolls policy om oseriös marknadsföring

Eftersom det aktuella assistansföretaget finns med i jämförelsen på Assistanskoll vill vi uppmärksamma på Assistanskolls policy. Vi ber Assistanskolls besökare att uppmärksamma oss om assistansanordnare som

  • anger uppgifter i jämförelsetjänsten som uppenbarligen är orimliga eller osanna
  • använder tveksamma marknadsföringsmetoder

Efter att har bedömt uppgifterna kan Assistanskoll välja att ta kontakt med den anmälda assistansanordnaren utan att ange anmälarens identitet och be om förklaring och i förekommande fall rättelse. Assistanskoll kan vid behov utesluta en assistansanordnare ur jämförelsetjänsten eller rapportera fallet till Socialstyrelsens tillsynsenhet.

Assistanskolls policy om texter och bilder

Texter och bilder på Assistanskoll kan inte återges och användas av företag eller organisationer annat än när det finns ett avtal om detta. Läs mer på Om Assistanskoll

Vidare läsning

Upphovsrättslagen

Sveriges författarförbund informerar om upphovsrätten


Skicka sidan till: