Stefan Löfven tar avstånd från delar av LSS-utredningens utkast

Stefan LöfvenDet finns inga planer på att helt plötsligt ta bort den rättigheten för barn under 12 eller äldre över 80. Det finns inga sådana regeringsförslag, sade statsminister Stefan Löfven som svar på en publikfråga, vid ett tal i Centrumhuset i Robertsfors i Västerbotten på tisdagskvällen rapporterar Dagens Nyheter och Expressen.

– En socialdemokratiskt ledd regering kommer aldrig att besluta om att vi ska försämra möjligheterna. Vi har inte förändrat lagen överhuvudtaget, vi ska se till att människor som behöver det ska kunna leva ett fritt och oberoende liv, det är en rättighetslagstiftning, sade Stefan Löfven enligt DN.

Assistanskoll har beskrivit det utkast till förslag som LSS-utredningen just nu arbetar med. Förslaget innebär bland annat att kommunerna tar över beviljande av personlig assistans och att den inte längre ska ges till barn under 12 år, äldre över 80 år och personer med mindre än 20 tim grundläggande behov.

Stefan Löfven sade enligt DN att Socialdemokraterna har ett ”tydligt kongressbeslut på att vi ska ha en LSS och assistansersättning som fungerar”. På frågan om direktiven inte nu borde skrivas om svarar Stefan Löfven:
– Det är alltid så att en utredare är fri att föreslå men vi måste inte ta utredningen och dess förslag, det är regeringen som sedan lägger förslag. Som i alla andra sektorer så måste vi se över så att det blir så kostnadseffektivt som möjligt men det är inte något prat om att försämra rättigheter för barn under 12 år eller något annat, det är inte det vi har på kartan, sade Stefan Löfven enligt DN.

Vidare läsning

DN: Löfven avvisar kritiserade assistansutkast

Expressen: Stefan Löfven avvisar kritiserade assistansutkast

SVD: Löfven avvisar kritiserade assistansutkast

Första utkastet från LSS-utredningen

Skicka sidan till: