Vårbudgeten ger 150 miljoner extra till assistansersättning

Efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet tillförs 150 miljoner för att finansiera den kommande lagändringen där andning och sondmatning ska bli grundläggande behov. Det finns samtidigt stark kritik mot att regeringen inte går längre i sitt lagförslag.

På sid 113 i 2019 års vårändringsbudget sägs det att regeringen under våren ska lägga fram en proposition som föreslår att sondmatning och andning blir grundläggande behov. Regeringen tror att lagändringen kan börja gälla 1 juli 2019.
– Förstärkning av assistansersättningen är en angelägen fråga. Vi behöver möta situationen för de som behöver assistans för hjälp med andning och sondmatning. Det här är en del i att stärka rätten till assistans, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

350 miljoner tillfördes i decemberbudgeten

I Kristdemokraternas och Moderaternas budget för 2019 som antogs i december 2018 tillfördes 350 miljoner extra till assistansersättning, även det för att möta en lagändring om att sondmatning och andning blir grundläggande behov, nu tillförs alltså ytterligare 150 miljoner.

"Regeringen måste lagstifta mot integritetsnära delar av grundläggande behov"

Maria Persdotter, RBU och Sophie Karlsson, IfA, har kritiserat regeringens förslag till lagändring för att inte agera mot att bara integritetsnära delar av grundläggande behov räknas som grund för att beviljas assistansersättning. Detta göra att tex tid för sondmatning trots lagändringen inte kommer att beviljas till fler personer.


Vidare läsning

2019 års vårändringsbudget

Pressmeddelande om regeringens satsning på LSS


Skicka sidan till: