läs skrivbordsversionen istället
Det är tyst om personlig assistans i valrörelsen konstaterar Jonas Franksson. Detta till skillnad från 2018 då assistans blev en valfråga när många barn hade drabbats hårt med indragen assistans.
– Då kunde funkisrörelsen lyfta frågan och KD tog bollen. Vi hade tur att de var så drivande, ingen trodde det skulle få så stor uppmärksamhet, särskilt sista veckan.
Tror du det kan ske igen?
– Jag tror inte det, sossarna har städat dels med stärkt assistanspropositionerna, dels kan man hänvisa till Lars Lööws utredning, där det faktiskt arbetas i en positiv anda, vilket lugnar många.
Att regeringen varit svag senaste mandatperioden är på gott och ont säger Jonas Franksson, saker riskerar att gå i stå med en svag regering, säger han
– Nu har vi å andra sidan haft ett starkt Socialutskott där partierna samarbetat över blockgränserna i assistansfrågan, tex V med KD, C, L och MP. Vi har även Carina Herrstedt i SD som är mycket bättre än övriga partiet. Att alla andra partier i riksdagen gick emot S och M om att alla grundläggande behov ska räknas i sin helhet är unikt.
En och en halv vecka före riksdagsvalet är Jonas Franksson orolig för hur Socialutskottet kommer att se ut efter valet.
– Vi vet att Bengt Eliasson i L inte kommer att vara kvar. Vi vet inte om Pia Steensland i KD är kvar, hon behöver kryssas in. Vi vet inte heller vem i Vänsterpartiet som kommer att ha hand om de här frågorna. I Assistanskolls enkät är just dessa partier pådrivande i assistansfrågor.
Det handlar om vilka som ersätter nuvarande ledamöter?
– Ja hur drivande de är och hur starka de är i sina partier.
Däremot är Centerns utveckling mycket positiv, säger Jonas Franksson.
– De har förändrat sin politik till det positiva och Sofia Nilsson ser ut att fortsätta i Socialutskottet.
Vad anser du om Miljöpartiet?
– Det är positivt att MP har börjat driva sin egen linje och stödde förslaget att de grundläggande behoven ska ses i sin helhet. Under tiden som MP satt i regering så stödde de ju bara Socialdemokraternas linje även när den var som mest förödande. MP behöver fortsätta att vara tydliga och visa att man prioriterar frågorna. De går snabbt att rasera ett förtroende men tar lång tid att bygga upp det igen.
Det händer mycket dramatiska saker, med inflation, elpriser och krig, vilket tagit över valdebatten, säger Jonas Franksson. Han är orolig vad det kan leda till.
– Här är det viktigt att vi står på oss, och ser till att vi finns med i prioriteringarna.
Jag får samtal av personer som får drastiska nedskärningar i kommunerna. Det är som att de skär ner och hoppas att folk inte överklagar. Jag fick nyligen min assistans neddragen med 60 % och är nu i förvaltningsrätten med samma argumentation som förra gången då jag fick rätt. Att jag vann då är glömt nu.
Hur ser Jonas Franksson på de båda regeringsalternativen? Det optimala för funktionsrättsrörelsen om den rödgröna sidan blir störst vore en större regering med S, MP, V och C, säger Jonas Franksson.
– Jag tror inte det blir så, men det skulle kunna bli bra även om V är utanför regeringen så länge de inte lägger sig i denna frågan som MP gjorde. MPs tystnad gjorde ju att S–regeringen med ministern Åsa Regner kunde slakta LSS tidigare. Därför är det bättre med en regering med flera småpartier, det gör det lättare för de mindre partierna att hålla det större i schack.
Är du rädd för att S återgår till en restriktiv linje för personlig assistans?
– Jo, Magdalena Andersson är stark i partiet nu så hon kan styra och ställa ganska hårt, hon behöver moteld här, då är det positivt att Centern har lyft i assistansfrågan.
Hoppas du att Lena Hallengren fortsätter som Socialminister om det blir en ny S-ledd regering?
– Lena Hallengren och jag tycker inte lika i alla frågor, men hon är en ideologisk politiker med bra omdöme som inte är rädd för att diskutera och lyssna på goda argument, dessutom är hon stark i regeringen vilket så klart är viktigt, så med detta sammantaget är hon en bra Socialminister för S.
I en Moderatledd regering skulle två av de mest LSS–positiva partierna kunna ingå.
– KD och L i underlaget för regeringen, vilket ger en styrka. Dessutom vill KDs partiledare Ebba Busch ha socialministerposten, hon har profilerat sig i LSS och backar förhoppningsvis inte i dessa frågor.
Jonas Franksson är dock rädd för att SD blir största parti och får alltför stort inflytande.
– Carina Herrstedt är kunnig och bra i frågan, men inom SD finns det en polarisering, med vi och dom tänkande, ifrågasättande av minoriteter, en annan syn på rättigheter, det är mycket i deras politik idag som oroar så man behöver inte ens ta upp deras nynazistiska bakgrund.
De andra partierna brukar ju säga att de ska hålla i SD…
– Jag tycker de är naiva, när de tror de ska kunna kontrollera SD. Det kommer bli svårt för de att hålla i ett parti med över 20 %. Sossarna höll hårt i VPK på sin tid men det var ett parti på 45 % gentemot ett parti på 5 %. S hade ju dessutom en hemlig övervakningsbyrå, IB som övervakade VPK.
Hänger det på vad SD blir i den här frågan efter valet?
– Ja Carina Herrstedt säger att funkisrörelsen inte ska misstro de om assistansfrågan. Det kan dock bli så att vi kanske vinner något i det korta perspektivet men inte i ett längre perspektiv.
S och M är de enda i Assistanskolls valenkät som inte vill räkna grundläggande behov i sin helhet eller ens utreda en ändring av 65–årsgränsen. Det värsta vore en S–M regering när det gäller den personliga assistansen, säger Jonas Franksson.
– Vi ser i enkäten att S och M är mest skeptiska till att på något sätt utvidga rättigheterna. Det finns en linje mellan de och alla andra partier. Att M säger att assistansen ska prioriteras som vilken annan budgetfråga som helst är ett mycket obehagligt svar.
Är det exceptionellt?
– Ja, är det en budgetfråga som alla andra är det ingen rättighet, då spelar inte behoven någon roll.
Den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg, som skrev förarbetena till LSS, sade i en intervju på Assistanskoll att han numera röstar på Centerpartiet eftersom Liberalerna kan tänka sig att samarbeta med SD. Han vill också att en kommande regering återupprättar LSS grundintentioner och att grundläggande behov avskaffas.
Har du någon kommentar till vad Bengt Westerberg säger?
– Jag är inte alls förvånad över att han ska rösta på C, men att han går ut med det så tydligt i slutet av valrörelsen visar att han är allvarligt oroad för att de andra borgerliga partierna inte ska kunna hantera SD, så där har vi samma analys. Jag vet ju att han har haft en stark lojalitet med sitt gamla parti, så han skulle inte göra detta om han inte upplevde situationen som allvarlig.
I Assistanskolls frågor till partierna säger M att de vill att personlig assistans ska beviljas först vid permanent uppehållstillstånd. SD säger att de inte bestämt sig i denna fråga men har tidigare talat om att medborgarskap ska vara en gräns för välfärdstjänster.
– Vi har fått ett misstänkliggörande av mänskliga rättigheter som är farligt. Först gör man de svårt att få uppehållstillstånd och sedan tar man bort rättigheter. Många som kommer är skadade i krig och har stora behov. Detta ska prioriteras före familjeveckor, elräkningar osv. Det viktigaste är att skapa ett golv för alla människor så att de kan leva sina liv.
Jonas Franksson är expert i Lars Lööws utredning och han hoppas att det ska läggas bra förslag om att förstatliga all personlig assistans.
Kan den komma att föreslå en lösning där grundläggande behov räknas i sin helhet som grund för assistans, vilket Lars Lööw antytt?
– Det har varit positiva vindar i utredningen under våren, men det kan förstås alltid hända något innan den läggs fram.
Vad krävs för att få igenom grundläggande behov i sin helhet?
– Nu har ju STIL alltid varit skeptisk till uppdelningen i vissa behov som grundläggande. Vi har i valrörelsen lagt ett eget förslag om hur en stärkt lagstiftning skulle kunna se ut, som vi hoppas att det ska kunna finnas en majoritet för i riksdagen. Med detta sagt så handlar det om hur mandatfördelningen ser ut efter 11 september, består dagens majoritet, blir det svårt att inte arbeta med förslag i den riktningen. Men kommer S och M ha en majoritet efter valet, går det nog inte, säger Jonas Franksson.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.