Jonas Franksson - Har KD, L och SD glömt löftet?

Jonas Franksson
Jonas Franksson, Ordförande i STIL

Har KD, L och SD glömt sitt löfte om grundläggande behov, undrar Jonas Fanksson efter att ha läst Tidöavtalet och regeringsförklaringen.
– Man borde ha utlovat en utredning åtminstone, säger Jonas Franksson, i en intervju på Hejaolika.

En majoritet i riksdagen sade den 17 mars i år att grundläggande behov i sin helhet ska vara grund för assistansersättning, alla partier utom S och M röstade då för detta. I assistanskolls frågor inför riksdagsvalet i år sade både KD, L och SD att de vill att grundläggande behov ska räknas i sin helhet som grund för assistansersättning.
– Jag vet hur upprörda både KD och L var över att Lena Hallengren som socialminister inte ville gå vidare med detta, så därför hade jag förväntat mig att detta skulle stå med i Tidöavtalet eller regeringsförklaringen, säger Jonas Franksson till Hejaolika.

M-minister får ansvar för LSS och personlig assistans

Det är oklart vad som sker just nu fortsätter Jonas Franksson. Kristdemokraterna Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson blir socialminister respektive sjukvårdsminister, men ansvaret för LSS och personlig assistans hamnar hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Jonas Franksson hoppas att Jakob Forssmed ändå ska få inflytande över assistansfrågan.
– Jakob Forssmed är ansvarig för hela departementet, och har gett intryck av att vara engagerad och stå bakom Pia Steensland som drev frågan mycket starkt, säger Jonas Franksson till Hejaolika.

”Kan ett barn med funktionsnedsättning aldrig bli medborgare?”

Jonas Franksson säger även att Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD ger uttryck för en mycket tråkig människosyn, då man vill utreda om personer som är nyanlända i Sverige ska utestängas från personlig assistans. Det sägs också att det kan bli krav på att arbeta för att få medborgarskap.
– Om man kommer hit som barn och har en omfattande funktionsnedsättning som gör att man inte kan ta ett lönearbete när man blir vuxen, ska man då aldrig kunna bli medborgare i det land som man har vuxit upp i, undrar Jonas Franksson.

”SD får gärna lyssna på oss, men vi vill inte samarbeta”

Även Sverigedemokraterna har tidigare sagt sig stå bakom kravet på att grundläggande behov ska räknas i sin helhet. Men när SD sitter vid förhandlingsbordet väljer man att inte ligga på i denna fråga, konstaterar Jonas Franksson.
– Vi vet inte vilket inflytande SD kommer att ha inom den personliga assistansen, om de har veto eller inte.Vi på STIL träffar ju socialutskottet, och då kan vi prata med Carina Herrstedt som vilken annan ledamot som helst, men vi vill inte ha de fördjupade kontakter som vi har haft med exempelvis KD och L, säger Jonas Franksson till Hejaolika.

Vidare läsning

Hejaolika: Har KD, L och SD glömt löftet om grundläggande behov?

Tidöavtalet mellan KD, L, M och SD

Skicka sidan till: