läs skrivbordsversionen istället

Bianca assistans blev av med all sin assistans

SVT och flera andra medier rapporterar om Bianca, 5 år, som fått ett beslut från Lidingö kommun om att hon från från 1 sep blir av med sina 60 timmar assistans/vecka. Förvaltningsrätten har dock beviljat inhibition så Bianca behåller sin assistans tills ärendet är avgjort.

SVT skriver att Bianca under sommaren skulle få behålla några timmars stöd för att hinna vänja sig successivt vid att insatsen tas bort helt.
– Det var en chock. Både pappan och jag grät när brevet kom, säger Biancas mamma Ivana Jevtovic till SVT.

Omfattande funktionshinder

DN skriver att Bianca har en svår hjärnskada, motoriska svårigheter och flera allvarliga sjukdomar. I ett läkarintyg från Karolinska universitetssjukhuset står det ”Bianca har till följd av sin funktionsnedsättning behov av hjälp från vuxen i samtliga dagliga moment i livet”.
– Det enda hon kan göra själv är att blunda och visa glädje. Om vi pussar henne eller om vi skrattar med henne, då kan hon skratta och vill mysa, säger mamman Ivana Jevtovic till DN.

Kommun: "sammanflätar lagar/regler och individuella behov"

Stefan Heinebäck, Förvaltningschef i Lidingö kommun skriver i ett mejl till SVT att man för en dialog med familjen.
– Då insatser enligt LSS och SoL är behovsprövade genomförs en fördjupad utredning i varje enskilt ärende där vi i slutändan sammanflätar de två perspektiv, regler och lagar och de individuella behoven, skriver Stefan Heinebäck till SVT.

Beviljats inhibition

Förvaltningsrätten har dock beviljat inhibition, vilket innebär att Bianca behåller sin assistans till ärendet avgjorts i rätten. Tidningen Mitti Stockholm beskriver glädjen när mamman Ivana Jevtovic får höra om beslutet om inhibition.
– Jag är så glad! Mitt barn är inte någon ram eller en schablon. Hon är en människa som har rätt till hjälp. Nu hoppas vi på att överklagan kommer att få resultat. Jag börjar se ett ljus i tunneln!, säger Ivana Jevtovic till Mitti Stockholm.

Vidare läsning

SVT: Bianca, 5, blev plötsligt av med all hjälp: ”Grät när brevet kom”

Dagens Nyheter: Femåriga Bianca blir av med sina LSS-timmar: ”Ville bara skrika”

SVT: 5-åriga Bianca får behålla LSS-stödet – tills vidare

Mitti Stockholm: Vändning: Bianca får behålla sin hjälp – tills vidare

Skicka sidan till: