Nyhetsbrev 2008 04 30

TEMA - Riskkapitalföretag kommer in i assistansbranschen, Del 2

Det senaste halvåret har Polaris Equity köpt Frösunda LSS AB och Procuritas har köpt majoritetsägandet i Olivia Assistans.
I en serie på nio artiklar uttalar sig ledande assistanordnare, ekonomer, och företrädare för assistansberättigade om hur de ser på riskkapitalföretag och assistansbranschens framtid. Tidigare uttalade sig Göran Fredriksson, VD i Frösunda LSS AB och Karsten Inde, VD i Olivia Holding om framtiden för sina numera riskkapitalägda företag. Nu publiceras tre ekonomiska analyser.

3. Per Strömberg, professor, Handelshögskolan - "personlig assistans är en idealisk riskkapitalbransch" publicerad 30 april, citat från artikeln:

"Det är en idealsituation, riskkapitalföretagen ser här en fragmenterad marknad med en mängd mindre assistansföretag. I den bilden väljer de ut ett bolag som har potential att bli marknadsledande"

"Riskkapitalföretagets mål är inte att göra det så bra som möjligt för kunden utan målet är att öka värdet på företaget. Det kan vara på bekostnad av att priserna för kunderna går upp, å andra sidan är det bästa sättet att få en lönsam verksamhet oftast att ge kunderna den bästa produkten"

"I och med att lånekrisen i USA sprider sig hit skulle det kunna bli problem för företag som köpts upp av riskkapitalföretag, om för stor del av köpen lånefinansierats"

4. Åsa-Pia Järliden Bergström, LO-ekonomerna - "LO är försiktigt positiva till riskkapitalföretag" publicerad 30 april, citat från artikeln:

"När det gäller riskkapitalföretag anser vi att det kan vara ett komplement till annat ägande, de har en fördel i att kunna ta ett aktivt ägaransvar och har kapital att satsa"

"Vi har försökt att påtala att managementteamet i riskkapitalföretaget tar en mycket liten egen ekonomisk risk. Riskerna hamnar istället i större utsträckning på de uppköpta företagen, de anställda i företagen och på de pensionsfonder och andra som investerar pengar i riskkapitalföretagens fonder"

"Fria Fackföreninegsinternationalen, FFI, menar att själva processen att riskkapitalföretag köper upp företag och säljer de vidare för allt högre belopp på lång sikt skapar en lånebubbla som riskerar att brista och skada hela samhällsekonomin"

5. Tom Berggren, VD, Svenska Riskkapitalföreningen - "Riskkapital ger starka företag" publicerad 30 april, citat från artikeln:

"Det finns en bild av att riskkapitalföretag drar ut vinster ur sina företag, men ett företag måste vara starkt när det säljs vidare Om riskkapitalföretaget gjort för stora besparingar är företaget inte attraktivt, en köpare vill ha ett företag med nöjda kunder och nöjda medarbetare"

"Fem års ägande är en ganska lång period jämfört med det kvartalsfokus som många klagar på när det gäller hur börsföretagen bedöms. Här hinner man istället göra investeringar och utveckla bolaget"

"Ägarna vill tjäna pengar på sin investering, det innebär krav på ledningen att anstränga sig för att bolaget ska växa och blir mer konkurrenskraftigt, det kan naturligtvis innebära en del tuffa beslut om företaget behöver effektiviseras och verksamhet behöver skäras ner"

Tidigare artiklar

1. Göran Fredriksson, Frösunda LSS AB - "Om fem år bör vi vara dubbelt så stora"
2. Karsten Inde, Olivia Holding - "Vi vill femdubbla omsättningen"

Jämför och välj bland 126 assistansanordnare

Hittills har 126 assistansanordnare lämnat in uppgifter till Assistanskoll om sina tjänster och villkor. Tillsammans har de 3562 kunder, vilket är 25,1 procent av alla assistansberättigade i Sverige och 57,1 procent av alla som anlitar icke-kommunala assistansanordnare. (baserat på siffror dec 2006)

Senaste statistik om Assistanskolls nyhetsbrev

Nyhetsbrevet når 720 kommunala LSS-handläggare och biståndsbedömare, 222 assistansanordnare, 1197 e-postadresser för handikapporganisationer och deras tidskrifter, fackföreningar, tjänstemän och politiker på olika nivåer samt assistansbrukare, anhöriga, assistenter.

Ge oss synpunkter!

Adolf Ratzka: 08-740 42 00, verksamhetsledare, adolf.ratzka@independentliving.org
Algren Morgan: 08-506 221 77, administratör, algren.morgan@independentliving.org
Kenneth Westberg: 08-506 221 81, journalist, kenneth.westberg@independentliving.org


Skicka sidan till: