Lyssna

Gustav Sixtensson blev av med all sin assistans

P4 DalarnaVansbro kommun drog 1 maj in all assistans för Gustav Sixtensson, 33 år, rapporterar SR-Dalarna. Kommunen ville flytta honom till ett gruppboende sexton mil bort. Föräldrarna bor nu i skift i Gustavs lägenhet. När assistansen drogs in skrev Gustavs syster Julia i ett inlägg på Facebook att samhället inte verkar vara till för alla.

Inhyrd konsult tog bort all assistans

SR-Dalarna skriver att Gustav, som har Downs syndrom, tack vare personlig assistans dygnet runt kunde flytta hemifrån efter studenten 2013. 11 år senare drog kommunen in all assistans via en inhyrd konsult, med motiveringen "att hans behov av hjälp inte är tillräckligt grundläggande".
– Kommunen drog bort benen för Gustav totalt, säger mamman "Pyre" till SR-Dalarna.

Kommunen ville flytta på Gustav

Kommunen föreslog att Gustav skulle flyttas till ett gruppboende i Rörbäcksnäs 16 mil bort från Vansbro, vilket de tackade nej till.
– Han hör hemma här där alla känner honom, säger mamman "Pyre" till SR-Dalarna.

Föräldrarna bor nu i skift hos sin son

Beslutet är överklagat till Förvaltningsrätten och sedan maj har föräldrarna turats om att bo i skift hos Gustav för att han ska kunna bo kvar i sin lägenhet. Men det är tungt.
– Man ramlar ju ihop snart, det är ju så, säger pappan Lars-Åke till SR-Dalarna.

Systern uttalar sig på Facebook

Gustavs syster Julia Sixtensson skrev följande på Facebook den 6 mars

Ibland blir det så tydligt, att samhället inte är till för alla. Att det kan vara så enkelt att ge sig på de svaga när pengar i kommunen behöver sparas in.

Vår kära Gustav, som jag tror de flesta känner till här i kommunen fick brev i fredags om ett beslut från Vansbro Kommun att han inte längre har rätten till assistans.. Man kan säga att hans livboj blev indragen med Gustav kvar i vattnet.

Gustav har då Downs syndrom och intellektuell funktionsnedsättning, tampas med väldigt mycket panikångest, ångest och oro, hans mentala ålder är likt ett barn och jag tvivlar starkt på att någon som inte är familj förstår vad han säger.

Kommunen har då tagit detta beslut UTAN att träffa Gustav personligen, inte besökt hans hem eller träffat assistenterna. Men vad gör det, han kan ju duscha och äta mat själv? Det kan även en 5 åring..

Vi kämpar vidare för att överklaga och göra det vi kan för att Gustav ska få behålla sina underbara assistenter, för att han ska kunna ha en så trygg och bra vardag som möjligt, som vi alla förtjänar! Men vi vill också belysa detta då det är ohumant att göra på detta viset.

Vi lever trots allt under samma himmel, och förtjänar alla samma respekt!
❤️

Vidare läsning

Gustavs värld har rämnat - pappan: "Skäms att bo i Vansbro"

Falu-Kuriren: Gustav förlorar sina assistenter: ”Enkelt att ge sig på de svaga”
(OBS artikeln är låst för de som inte har abbonnemang på Falu-Kuriren eller DN +Allt)

Skicka sidan till: