Direct Payments på väg att införas i hela Australien


Karta AustarlienI Australien används inte begreppet personlig assistans. Istället talar man om Direct Payments när pengar betalas ut direkt till en person som sedan själv köper stöd.
Alix Goodwin berättar att Direct Payments kommer att kunna sökas av alla med funktionsnedsättning i Australien i samband med att ett nytt socialförsäkringssystem införs.

Assistanskoll träffar Alix Goodwin i samband med en resa till Storbritannien och Sverige där hon via ett stipendium för Winston Churchill memorial trust studerar risker för att personer med Direct Payments/personlig assistans utnyttjas.
I vanliga fall är hon Director of Boarding House and Pathway Reforms, på delstatsmyndigheten Department of family & Community Services i New South Wales.

Australien genomgår en stor förändring

Australien är inne i en period av stor förändring av stödet till funktionshindrade. Den nationella myndigheten Productivity Commission föreslog i augusti 2011 skapandet av det nationella försäkringssystemet National Disability Insurance Scheme (NDIS), vilket därefter antogs av alla delstater. När NDIS är helt infört 1 juli 2019 beräknas 460 000 personer under 65 år med funktionsnedsättning ingå i systemet. Sedan 1 juli 2013 prövas NDIS i testområden i tre delstater berättar Alix Goodwin.
– I New South Wales omfattas 10 000 personer under en treårig testperiod. När NDIS är infört i hela New South Wales 1 juli 2018 beräknas det omfatta 140 000 personer.

Western Australia var först med Direct Payments

I Australien finns inte begreppet personlig assistans säger Alix Goodwin, istället används begreppet Direct Payments när där den funktionshindrade får pengar och själv köper stöd. Den första delstaten som införde Direct Payments var Western Australia för ca 10 år sedan. I New South Wales och Victoria har det funnits i ca 5 år.
Hur många har Direct Payments idag?
– Bara ett litet antal, ett hundratal, i New South Wales, men det kommer att öka. Vi främjar det som ett alternativ. I New South Wales finns lagen Disability Inclusion Act som är rättighetsbaserad och säger att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som andra. Alix Goodwin tycker dock inte att stödet varit tillräckligt.
– I New South Wales har det begränsats finansiellt och bara de med störst behov har fått stöd, detta kommer dock att förändras i NDIS.

NDIS ska underlätta självständighet

I NDIS sägs det att stödet ska vara ”rimligt och nödvändigt, beroende på funktionsnedsättningen och underlätta självständighet i samhället” och ”stöd som du behöver för att nå dina mål och aspirationer”. Den nationella regeringen blir ansvarig för att tillhandahålla stödet i NDIS som enligt Alix Goodwin bygger på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
– Jag hoppas att NDIS ska möjliggöra individuella lösningar och maximera individers självständighet.
I NDIS ingår många typer av stöd tex rehabilitering, dagverksamhet, transporter, bostads och bilanpassning, hjälpmedel, stöd att arbeta, osv. Direct Payments där du själv anställer dina assistenter blir ett av fyra sätt en person kan få personligt stöd i NDIS. Det går även att få hjälp att hantera sitt personliga stöd via en Nominee (en person som företräder dig) eller en Intermediary/Planmanager (anställd på NDIS). Det går även att köpa personligt stöd från en serviceprovider (NGO eller privat företag)
– Personer som beviljats Direct Payments får stöd i enlighet med en individuell plan och budget. Det betalas ut i förskott den första månaden. Efter det betalas pengarna till deltagarna månadsvis i efterskott efter att de följt rapporteringskraven.
Betalar den funktionshindrade för stödet i NDIS?
– Inkomsten ska inte påverka om en person får stöd. Idag bidrar personen i vissa fall till kostnaden. Om du tex bor i ett gruppboende betalar du för mat, boende och en del transportkostnader. I boenden i New South Wales får man idag betala kostnader för upp till 85 % av sin funktionshinderpension och behålla resten.

Institutioner ska stängas

I New South Wales finns idag sex institutioner som drivs av staten och 14 som drivs av Non Governments Organizations (NGOs). Där bor i huvudsak personer med intellektuella funktionsnedsättningar säger Alix Goodwin.
– Ofta är behoven komplexa, med personer som även behandlas i psykiatrin och kriminalvården.
Vad händer med institutionerna nu?
– De ska stängas i mitten av 2018. De flyttar till gruppboenden och inom NDIS kan de även komma att flytta till mer individuella lösningar.

En Nominee kan sköta det åt den som inte kan själv

I New South Wales är Direct Payment beskrivet i Direct Payment Agreement Handbook (New South Wales). Det kan sökas om man är över 18 och under 65 år. Det går inte att få Direct Payment om man är dömd att ha en förvaltare (formell financial manager) berättar Alix Goodwin.
– Minderåriga eller personer som inte själva har kapacitet att hantera sitt stöd kan söka Direct Payments om en sk Nominee hjälper till att ta ansvaret.
Vilka krav ställs på en Nominee?
– I New South Wales kan en Nominee inte vara anställd av den som har Direct Payments, den får inte tjäna pengar på stödet direkt eller indirekt. Alla som har Direct Payments bör ha utsett en Nominee som kan gå in om det skulle uppstå en situation där man inte kan hantera stödet själv.

Inte en marknad som i Sverige

Den som får Direct Payments i New South Wales kan anställa sina assistenter själv, även välja att köpa tjänster från en NGO eller privat företag. Det finns dock inte en marknad på samma sätt som i Sverige berättar Alix Goodwin.
– Vi har främst NGOs som efter avtal med delstaten ger stöd. Om man anställer assistenterna själv kan man anlita tex en bokföringsfirma.
De privata företagens andel är fortfarande mindre än 1 % enligt Alix Goodwin.
– Vi har inte många avtal med privata företag, men det kan ändras när Direct Payments får ett större genomslag. De börjar intressera sig mer och mer.
Är delstatens countys (kommuner) med på något sätt?
– Inte mycket, de kan anlitas för vissa tjänster. I New South Wales anlitas dem för tex transporter.

Individuell budget och plan

I New South Wales går det att söka Direct Payments på delstatsmyndigheten Department of family and community services (FACS). Först görs en riskbedömning om personen riskerar att utnyttjas ekonomiskt eller personligt säger Alix Goodwin.
För att ta reda på om personen klarar att sköta det?
– Ja det sker i ett samtal.
Vad sker om personen inte bedöms klara det?
– Då kan en annan stödinsats bli aktuell.
Om Direct Payments godkänns arbetar man fram en individuell plan där det beskrivs hur personen ska använda sina medel för att uppnå sina mål. Planen ska godkännas av FACS.
– En person som godkänts för Direct Payments ska använda medlen för att uppfylla de mål som beskrivs i den individuella planen. Planen innehåller ofta annat stöd, tex bostadsanpassning, hjälpmedel och transporter, och det är beskrivet vilka medel som ska gå till de olika delarna. Det ska redovisas varje år hur pengarna använts.
Hur manga utförda timmar kan man få i Direct Payments?
– Det finns ingen bestämd kostnad per timme, taket sätts av den individuella budgeten och hur många timmar som en utförare kan ge utifrån budgeten.
I programmet i New South Wales har personer historiskt sett kunnat få upp till ca 35 timmar/vecka. Om behovet är komplext har du kunnat få upp till 50 tim/vecka.
Kan man få fler timmar på något sätt?
– I New South Wales går att begära att slå samman olika stöd till ett enda individualiserat arrangemang. Det skulle kunna innebära lite mer än 50 timmars stöd i veckan.
Kan Direct Payments användas för tex en resa?
– Ja, om det ingår i din individuella plan, men omkostnader på resan kan inte ingå. Eftersom Australien är så stort kan det också vara så att du anställer en assistent i den ort du reser till och inte tar med en person.
Kan man överklaga beslutet?
– Du kan klaga men det är inget prövbart beslut idag. När NDIS införs går det att söka en intern prövning av en oberoende person i NDIS. Om du fortfarande inte är nöjd, kan du överklaga till en förvaltningsdomstol.
Kan man spara medel från sin budget till nästa år?
– I New South Wales kan 5 % i den individuella budgeten föras över till nästa år om inte allt används, annars ska det återbetalas.
Vad händer om man flyttar från New South Wales?
– Om en person flyttar till en annan delstat får man behålla stödet i 12 månader. Därefter är det upp till den andra delstaten att göra en bedömning.
Hur kommer det att fungera när NDIS är infört?
– Då kommer du att kunna behålla stödet när du flyttar mellan olika delstater.

Anhöriga kan bara anställas vid särskilda skäl

Intentionen är att den som anställer sina assistenter själv styr vad de gör säger Alix Goodwin.
– Om du anlitar en NGO styr de mer vad assistenterna gör, då liknar det kanske mer hur kommunerna i Sverige fungerar som assistansanordnare.
Kan anhöriga vara assistenter?
– I New South Wales kan man bara anställa en anhörig som bor i samma hushåll om det finns särskilda skäl och det kommer att vara likadant i NDIS. Det finns många orsaker till detta, bland annat att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva självständigt, skapa nätverk i samhället och att familjemedlemmar kan bryta med sin vårdarroll.
Vilka undantag kan tillåtas?
– Varje fall bedöms individuellt, jag vill här hänvisa hur det regleras i Skottland i Statutory guidance to accompany the Social Care (Self directed support) Act 2013 (avsnitt 11.18 – 11.25). Där kan lokala myndigheter godkänna anställning av en nära familjemedlem som assistent om alla parter (lokal myndighet, person och familjemedlem) är överens. Något av åtta villkor påverkar: En persons specifika kommunikationsbehov, leverantörens tillgänglighet, den tid på dagen stödet ska levereras, den intima karaktären av stödet, en persons religiösa eller kulturella tro, palliativ vård, att stödet är av en kortsiktig natur eller andra faktorer som godkänts av den lokala myndigheten. Anställning är dock inte tillåtet om familjemedlemmen är en förmyndare eller advokat för personen.

Låga lönenivåer

Assistenterna i New South Wales ska ha ett så kallat Certifikat (Certificate in Disability), vilket kan fås via ett års utbildning på ett yrkesskola (technical college) som inbegriper tex kunskaper om FN–konventionen och praktiska kunskaper i att ge stöd. Lönenivåerna för de anställda, som domineras av kvinnor, har historiskt varit låga berättar Alix Goodwin.
– Om en person i New South Wales anställer sin egen personal måste de göra det i enlighet med The Social, Community, Home Care and Disability Services Industry Award 2010, därveckolönen ligger mellan 689,80 – 697 AUD$. Det motsvarar minimilön i Australien och ickestatliga tjänsteleverantörer är bekymrade över att lönenivåerna inte är tillräckligt flexibla för ett servicesystem som ska bygga på val, flexibilitet och kontroll.

Ser stora samhällsvinster med NDIS

Det finns inga independentlivingorganisationer i Australien säger Alix Goodwin.
– Det finns organisationer som representerar funktionshindrade eller vissa grupper av funktionshindrade. Jag tror dock independentlivingorganisationer kommer och känner till personer som förespråkar detta.
Det finns däremot en stor enighet bland de politiska partierna i Australien om ett förändrat stöd till funktionshindrade. De konservativa och Labour liksom de gröna stödjer NDIS och mer individuella lösningar säger Alix Goodwin.
Har man undersökt system i andra länder?
– Ja, Productivity Commission studerade andra länders system, inklusive Sverige, när de rekommenderade NDIS för Australien.
Vad anser du om det svenska systemet?
– Jag blev imponerad av att det skapades så tidigt som 1994, och att nivån på stödet som ska möta behovet inte har någon gräns.
Alix Goodwin säger att staten ser stora samhällsvinster i att införa NDIS och Direct Payments. Fler personer beräknas kunna delta i ekonomin genom att arbeta och vårdkostnaderna beräknas minska.
– Man antar att det kommer att kosta mer om man inte gör någonting, och att en investering i NDIS kommer det att leda till 1 % tillväxt i BNP bland annat för att fler kommer att kunna arbeta.
I Sverige har det varit en debatt om fusk inom assistans där personer använt pengarna till annat. Finns det en debatt om det i Australien?
– Nej, men man är bekymrad om risker och personers kapacitet att hantera detta och att pengarna används riktigt, det är ett starkt fokus på att systemet ska vara hållbart. NDIS har en aktuarie som rapporterar varje kvartal om aktuella och förväntade kostnader för de individer som ingår i NDIS, och de jämförs med en modellkostnad.

Om risker för utnyttjande

Alix Goodwin håller på att slutföra rapporten om vilka risker det finns att personer med Direct Payments utnyttjas. Hon säger att det finns lite forskning men en allmän iakttagelse utifrån intervjuer är att personer som har Direct Payments sannolikt underrapporterar missbruk.
– Det överensstämmer med forskning som visar att offer generellt inte anmäler. För personer med funktionshinder är orsakerna komplexa och kan relatera till en persons sårbarhet, isolering, skam och en önskan att vara självständig och ha kontroll över sitt liv. Vissa former av övergrepp, särskilt ekonomiskt utnyttjande kan förbli dolda under lång tid.
Alix Goodwin träffade Dr Martin Stevens från Kings College London (School for Social Research) som tillsammans sina forskarkollegor, nyligen publicerat en rapport om risk för skador i samband med Direct Payment i England.
– Dr Stevens och hans kollegor fann att det inte fanns mer rapporter om övergrepp hos personer som använder Direct Payments än traditionella servicemottagare. Analysen visade dock att "det fanns en statistiskt signifikant högre andel fall med ekonomiskt utnyttjande bland de med en personlig budget med tex Direct Payment. Forskarna säger dock att ett nationellt representativt urval krävs för att avgöra generaliserbarheten av detta, säger Alix Goodwin.

Alix Goodwin intervjuades av Kenneth Westberg 2015-01-11

Vidare läsning

Direct Payment Agreement Handbook (New South Wales)

National Disability Insurance Scheme (NDIS)

Rapport om abuserisks i England


Skicka sidan till: