Metoo-upprop för personliga assistenter

Så kom metoo även till personlig assistans. I Kommunalarbetaren har metoo-uppropet #hjälpaintestjälpa publicerats. Där berättar 17 assistenter om sexuella trakasserier. Förhållandevis få står bakom uppropet trots att det är det yrke där flest anmäler arbetssjukdomar orsakade av sexuella trakasserier.

De 17 assistenterna som skrivit under uppropet beskriver i varsin berättelse sexuella trakasserier i arbetet. Ett exempel är:

En gång var jag med om att en brukare tog på sig själv till bilder av mig när jag jobbade. Det kändes inte bra. Vågade inte säga något heller för mina kollegor tyckte jag var känslig”.

Yrket med flest anmälningar

Personlig assistent är det yrke där flest anmäler arbetssjukdomar orsakade av sexuella trakasserier. Från 2012 tom november 2017 tog Arbetsmiljöverket emot totalt 212 anmälningar om arbetssjukdomar orsakat av sexuellt ofredande. Av dessa var 43 anmälningar från personliga assistenter, vilket innebär 20 procent av alla anmälningar. Läs mer på sid 32 i Personlig assistans - Analys av en kvasimarknad och dess brottslighet.

”Tystnadskultur”

De som undertecknat uppropet säger att en förklaring till att de fått in så få underskrifter tyder på stor rädsla i assistansbranschen samt en tystnadskultur. Detta menar de beror på bland annat osäkra anställningar.

De som skrivit under uppropet kräver

  • En offentlig policy om hur bolaget ska hantera sexuella trakasserier, ofredanden mm. Både förebyggande och hur dom ska gå till väga om det ändå har skett.
  • Öka kompetensen gällande sexuella trakasserier mm.
  • Utbilda sina anställda inom detta område.
  • Ge facket möjlighet att gå in och hjälpa när det krävs.
  • Öppna upp en dialog och våga ta tag i problemen inom yrket.


Vidare läsning

Assistenter i upprop – Vi har fått nog nu

”Tystnadskultur inom assistansen”

Vårdföretagarnas förbundsdirektör – ”Vi detaljstyr inte företagens policy”


Skicka sidan till: