SR analyserar den politiska utvecklingen i assistansfrågan
SR-podden "Det politiska spelet" analyserar den politiska utvecklingen i assistansfrågan och LSS-utredningens framtid. De beskriver tex hur "funktionshinderlobbyn" påverkat utvecklingen och fått regeringen att ändra ståndpunkt.
I ett specialavsnitt av "Det politiska spelet" diskuterar Ekots Anna-Karin Sivberg och Ivan Garcia innehållet i LSS-utredningen, kritiken mot förslaget och vad de tror kan bli verklighet.
De beskriver hur regeringen ville begränsa de ökande kostnaderna på personlig assistans och bland annat tillsatte LSS-utredningen för uppnå detta. Detta blev sedan en fråga i valrörelsen, uppgifter från LSS-utredningen läckte ut i media och reaktionerna på detta gjorde att politikerna backade. Man talar om den sk "funktionshinderlobbyn" som på ett effektivt sätt påverkar utvecklingen.
Lyssna på SR-podden "Det politiska spelet" som analyserar utvecklingen i personlig assistans
2 kommentarer:
- Liten rättelse. Alla assistansberättigade har inte juridisk hjälp. Om du söker första gången och fått ett svårt sjukt barn, hjärnskadat barn exempelvis som inte kan röra sig, sondmatas och kräver aktiv tillsyn dygnet runt blir du utan hjälp. Detta på grund av att myndigheten omtolkade en gammal dom som gällde varma bad och massage till att innefatta sondmatning. Trots rättning från HFD fortsätter de tolka detta restriktivt och i de flesta fall får du endast tid för på och avkoppling inte matningen. Detta gör att de svårast sjuka blir helt utan hjälp. De saknar grundläggande behov på 20 timmar som är en förutsättning att få hjälp med övriga behov. Om du är svårt sjuk är äta inget grundläggande behov om du tolkar lagen som försäkringskassan. Detta gör att när vi gör bedömningen om detta är en stor eller liten fråga måste väga in hela familjen, mor och far föräldrar, släkt osv eftersom ingen klarar detta utan hjälp dygnet runt. Det vi måste också ta i beaktning huruvida personlig assistans är dyrt eller billigt är alternativkostnaderna för samhället när en familj först drivs till sjukskrivning sedan till att lämna bort sitt barn på hem. Idag är hemmet en gratis arbetsplats och assistansen är billigare än hemsjukvård. Jag skulle gärna se att ni följer upp denna pod med en sakkunnig från RBU typ Maria Persdotter och Bengt Eliasson Liberalerna och Lena Hallengren socialdemokraterna. Ta gärna även in rättschefen från försäkringskassan och en kunnig jurist utanför myndigheten och prata om tolkningarna som görs och har gjorts. Idag kan myndigheten tolka lagen som de vill och sen fördröja insatser. Om de gör fel löper de ingen risk för retroaktiv tillämpning eller sanktioner. Är det rimligt och är det rättssäkert att en myndighet har denna makt om ambitionen är att minska kostnaderna eller som det så fint heter stanna kostnadsutvecklingen. Hur ska vi inte spara om populationen växer och fler sjuka överlever pga bättre sjukvård? Många intressanta frågor att diskutera och saker som kan ta denna podd till en nivå till enligt min uppfattning. Roligt att ni tar upp ämnet.
#9233# kommentar 2019-01-25 kl.13 - Ska bli intressant att se hur länge det dröjer innan regeringen samlar ihop och ser över sondmatningen och andningen som utlovat före valet.
#9237# kommentar 2019-01-28 kl.18