Debatt

Johan Klinthammar
Johan Klinthammar,
Vice Förbundsordförande, RBU

RBU: Hur långt är Försäkringskassan beredda att gå?

Försäkringskassan vill införa elektronisk tidsredovisning för personliga assistenter och den som är i behov av assistans. Via någon typ av GPS-anpassad utrustning vill myndigheten bevaka att assistenter och brukare är på rätt plats tillsammans.

Jag trodde inte mina ögon när jag först läste detta. Personlig assistans har man för att kunna leva ett liv som andra. Inte för att känna sig som en kriminell med fotboja. Vad blir nästa steg? Konstant kameraövervakning?

Någonstans måste även Försäkringskassan lyssna på sig själva och vad de föreslår. Att ha personlig assistans innebär ofta förnedrande kontroller av Försäkringskassan, de klockar hur lång tid du tar på dig när du bajsar, duschar, klär på dig mm. Räcker inte det?

Man vill komma åt fusket säger de. Men är detta verkligen rätt väg att gå?
I februari 2020 så hade Försäkringskassan konstaterat att cirka 30 procent av utbetalade ärenden av tillfällig föräldrapenning innehåller felaktigheter. Man har sett att ungefär en miljard kronor betalats ut felaktigt för tillfällig föräldrapenning. Källa: SVT 24 feb 2020

Men tror ni att Försäkringskassan kommer att föreslå att alla föräldrar ska ha GPS-anpassad utrustning när de ska vabba? Skulle inte tro det, det skulle bli ett ramaskri utan dess like.

RBU vill ju naturligtvis att allt fusk ska klämmas åt, men till vilket pris? Om detta förslag kommer till regeringens bord kommer RBU att göra allt i vår makt för att stoppa det. Detta FÅR inte bli verklighet.

Johan Klinthammar, Vice Förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar

Skicka sidan till: