"Slakten av assistansen fortsätter – trots löften"

Annika Taesler
Annika Taesler, Foto: Nikolina Arcini

Det räcker att en person slutar träna eller avlivar sin hund för att rätten till assistans ska ifrågasättas som "väsentligt ändrade förhållanden". Det säger STILs vice ordförande Annika Taesler i en debattartikel i Aftonbladet.

Försäkringskassan rundar omprövningsstoppet

2018 införde regeringen ett omprövningsstopp av assistansersättning för att de assistansberättigade inte skulle drabbas av den hårda rättspraxisen. Men regeringen underskattade Försäkringskassan säger Annika Taesler. Hon menar att Försäkringskassan nu omprövar allt hårdare genom att hävda att det skett ”väsentligt förändrade förhållanden”.
– För Försäkringskassan räcker det med att en person slutat simma, eller fått avliva sin hund, för att man ska ifrågasätta rätten till assistans. Väljer jag, särskilt i pandemitider, att isolera mig i stället för att tävla agility löper jag risken att kallas fuskare, säger Annika Taesler.

Statistik över "Väsentligt ändrade förhållanden"

Assistanskoll har nyligen redovisat siffror från Försäkringskassan som visar att cirka 200 personer/år (17 per månad) fick sin assistansersättning indragen vid omprövning pga "Väsentligt ändrade förhållanden" mellan jan 2019 till aug 2021. Här ingår allt från personer som motsätter sig att assistansen dras in till personer som frivilligt flyttat till en gruppbostad. IfA:s ordförande Sophie Karlsson ser en risk finns att det skett restriktiva bedömningar.

Försäkringskassan kontrollerar via assistansanordnarna

För att runda omprövningsstoppet har Försäkringskassan lagt kontrollen på de kooperativ och företag som anordnar assistans fortsätter Annika Taesler i debattartikeln.
– I dag kräver Försäkringskassan att anordnarna själva ska förhöra oss användare, och dessutom överpröva våra beslut, som en dålig kopia av diktaturen i det gamla östblocket. Situationen är fullständigt rättsosäker för oss med assistans, för att inte tala om rädslan att bli övervakad och ”tjallad” på, säger Annika Taesler.

Vidare läsning

Aftonbladet Debatt, Annika Taesler - Slakten av assistansen fortsätter - trots löften

Skicka sidan till: