Assistanskoll » TEMA - Tystnadsplikt, sekretess och anmälningsplikt i personlig assistans
TEMA - Tystnadsplikt, sekretess och anmälningsplikt i personlig assistans
Artiklar dels om tystnadsplikt och sekretess, men även om anmälningsplikt av missförhållanden exempelvis i lex sarah.
Artiklar: (7)
- en kommentarSophie Karlsson, IfA – ”Vi överväger att erbjuda visselblåsarfunktion som tjänst” , 2022-05-30
Från 17 juli i år ska assistansanordnare med mer än 250 anställda ha en intern visselblåsarkanal där anställda kan rapportera missförhållanden. - Lagförslag om meddelarskydd
, 2016-12-08
Privat anställda personliga assistenter ska omfattas av meddelarskyddet. Det är innebörden i ett lagförslag som regeringen lagt efter en överenskommelse med Vänsterpartiet. Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2017. - Staffan Olsson, författare och föreläsare – "Offentlighetsprincip och meddelarskydd skulle ge trovärdighet för privata anordnare"
, 2016-10-26
Den statliga utredningen Ökad insyn i välfärden 2016:62 föreslår att offentlighets-principen inklusive fullt meddelarskydd ska gälla för privata företag inom välfärden från 1 januari 2019. Detta skulle även gälla privata assistansanordnare. - Staffan Olsson – ”På tiden att meddelarskyddet utökas till privata företag i skola, vård och omsorg”
, 2013-12-12
Anställda i privata assistansföretag föreslås enligt en statlig utredning kunna lämna uppgifter om missförhållanden i företaget utan att riskera repressalier från arbetsgivaren.
- Staffan Olsson, - "Lex Sarah gäller inte för assistansberättigade som är egna arbetsgivare"
, 2011-06-20
Från 1 juli 2011 måste en assistansanordnare utreda alla missförhållanden enligt lex Sarah och informera dessa till berörd kommunal nämnd och anmäla till Socialstyrelsen om missförhållandet eller incidenten bedöms som allvarlig. Staffan Olsson, författare och föreläsare om anmälningsplikt, ser en risk i att privata företag nu drar sig för att ta upp ett missförhållande när det därmed kommer till kommunens kännedom. - Ulla Clevnert, Socialstyrelsen - "Glädjande att regeringen vill tydliggöra att lex Sarah och tystnadsplikt gäller i all assistans"
, 2010-05-10
Lex Sarah gäller sedan 2005 för personlig assistans som beviljats enligt LSS. Enligt Socialstyrelsen gäller den däremot inte för assistans som beviljats enligt LASS, eftersom det är en självständig lagstiftning där lex Sarah inte nämns. Samma sak gäller för anställdas tystnadsplikt och dokumentation. I LSS-propositionen föreslår regeringen ett tillägg i 51 kap. i Socialförsäkringsbalken, vilket innebär att alla bestämmelser i LSS som avser utförande av personlig assistans också ska tillämpas på personlig assistans som utförs med assistansersättning, LASS. - Staffan Olsson - "Det råder stor oklarhet om anställdas tystnadsplikt i LASS"
, 2010-05-07
Socialstyrelsen anser att bestämmelserna om lex Sarah i LSS inte gäller i LASS, Lagen om assistansersättning. Enligt Staffan Olsson, författare och föreläsare i frågor om tystnadsplikt och sekretess, innebär detta att samma sak bör gälla för bestämmelserna för tystnadsplikt. Regeringens förslag att LASS blir en del av Socialförsäkringsbalken skulle dock leda till att tystnadsplikt gäller i all assistans.