VH Assistans förlorar i Kammarrätten
Kammarrätten i Stockholm har gett IVO stöd i att återkalla tillståndet för VH Assistans. VH assistans överklagar nu till HFD. FMF assistans har fått tillståndet återkallat av IVO, men har fått inhibition att driva assistansen vidare efter överklagande till Förvaltningsrätten. Anna Barsk Holmbom har analyserat situationen på Heja Olika.
Större assistansföretag med återkallade tillstånd sedan 2020
- VH Assistans fick sitt tillstånd återkallat av IVO i juni 2020. VH assistans vann därefter ett överklagande till Förvaltningsrätten i maj 2021. IVO överklagade Förvaltningsrättens beslut och den 25 februari 2022 fick IVO stöd i Kammarrätten i Stockholm för återkallandet av VH assistans tillstånd. VH Assistans har överklagat till Högsta Förvaltningsdomstolen och väntar på besked om prövningstillstånd där.
- Den 18 februari 2022 drog IVO in tillståndet för FMF Assistans och Jengla omsorg. Företagen som ingår i samma ägargrupp, har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, fått inhibition och behåller sitt tillstånd i väntan på dom.
- Den 22 oktober 2021 återkallades tillståndet för Livihop, där även Atlas Assistans ingår. Livihop har beviljats inhibition av Förvaltningsrätten att fortsätta med sin verksamhet och behåller tillståndet tills ärendet avgörs där.
- I maj 2021 återkallades tillståndet för Nordström Assistans. Förvaltningsrätten återförde senare ärendet till IVO för fortsatt utredning, och de behöll tillståndet.
- I februari 2021 återkallades tillståndet för Kraft assistans, de fick inte inhibition i överklagandet till Förvaltningsrätten.
- I juni 2020 fick Nordica Assistans sitt tillstånd indraget, De överklagade till Förvaltningsrätten och Kammarrätten men fick ingen inhibition och avslag i båda instanserna. De har nu begärt prövningstillstånd i Högsta Förvaltningsdomstolen.
Källa: IVO och Förvaltningsrätten i Stockholm. För mer information om indragna tillstånd och överklaganden kontakta IVO, Inspektionen för vård och omsorg och Förvaltningsrätten i Stockholm.
Anna Barsk Holmbom analyserar återkrav och indragna tillstånd
I en artikel på Heja Olika spekulerar Anna Barsk Holmbom kring VH Assistans möjligheter att få prövningstillstånd och inhibition i HFD. Hon konstaterar också att 300 assistansföretag fått återkrav de senaste åren, oftast pga att den assistansberättigade och/eller assistansanordnaren inte anmält "väsentligt ändrade förhållanden". Anna Barsk Holmbom ser stora risker i detta.
– Eftersom återkraven kan uppgå till mycket stora summor, och dessutom innebära att anordnaren mister sitt tillstånd, så kan anordnaren vilja kontrollera den assistansberättigade på sätt som den enskilde upplever som kränkande, säger Anna Barsk Holmbom på Heja Olika.
Försäkringskassans återkrav av assistansersättning har kritiserats
Det riktas stark kritik från företagen som fått indragna tillstånd, i ett reportage på SVT säger företrädare bland annat att de görs ansvariga för fel som deras kunder gjort. Den vanligaste orsaken till indragna tillstånd är att Försäkringskassan gjort återkrav av assistansersättning, som de anser betalats ut på felaktiga grunder. Fremia hävdar i rapporten Återbetalningskrav och utbetalningsstopp att anordnare får återkrav på assistansersättning trots att de i god tro bedrivit personlig assistans. Henrik Petrén, branschansvarig på Fremia har i en intervju på Assistanskoll sagt att det råder rättsosäkerhet både vid beslut om återkrav och vid utbetalningsstopp från Försäkringskassan.
Sedan 1 nov 2021 kan personlig assistans inte köpas av anordnare som saknar tillstånd
Den 1 nov skedde en lagändring som gör att Försäkringskassan och kommunerna kan neka utbetalning för personlig assistans som utförts av en anordnare som saknar tillstånd från IVO. Tidigare har assistansberättigade kunnat anlita anordnare utan tillstånd genom att pengarna betalas ut direkt till den assistansberättigade efter utförd assistans.
Text: Kenneth Westberg