Tyskland - har inkomstbeprövad assistans

Christian Bayerleins viktigaste fråga handlar om inkomstbeprövad assistans. Det innebär att om man har ett arbete och tjänar pengar får man betala sin assistans själv.

Europeisk medborgare

Christian Bayerlein deltar på konferensen (25 år Independent Living-rörelse i Sverige, november 2008) eftersom han har assistans och anser det vara en viktig fråga för honom och många andra deltagare i det europeiska nätverket av Independent Living.
- Jag är en europeisk medborgare och vill veta vad som händer i Europa. Det är intressant att få reda på olika influenser.

Assistans är en mänsklig rättighet

Situationen är inte dålig i Tyskland, men den kan bli mycket bättre, anser Christian Bayerlein.
- Politikerna anser att det blir alldeles för dyrt om staten betalar all assistans. Det är en mänsklig rättighet att ha assistent. Det borde inte vara en fråga om ekonomi. Andra områden i samhället kostar mycket mer pengar, till exempel militären och flygvapnet.

Det finns en handfull kooperativ i Tyskland - det äldste är i Bremen - som fungerar som arbetsgivare för assistenterna. Ofta delar man då som assistansbrukare sina assistenter med andra kooperativmedlemmar och en anställd på kontoret schemalägger assistenterna. De flesta personer med funktionsnedsättning anställer dock sina personliga assistenter själva. Staten betalar och ser till att pengarna går till det de är avsedda för, men den funktionshindrade är själv ansvarig för medlens administration.
- Jag tycker om det för jag klarar det. Men för många är det ett problem när det är ingen mellan dig och assistenten om det blir konflikter. Man måste klara pappersarbetet t ex att betala arbetsgivaravgifter och skatter själv. Det finns de som har en omfattande funktionsnedsättning som inte klarar det. Det finns stöd att få men det är ovanligt att man får det.

Det är inte helt lätt att få det stöd man behöver. Assistenter betalas per timme. Beroende på var man bor i Tyskland är det olika lön. I några delar av landet får assistenter endast 9 euro per timme och då ingår arbetsgivaravgifter och skatt i den summan.

Andra viktiga frågor

Förutom den inkomstbeprövade assistansen tycker Christian Bayerlein att utbildning för barn med funktionsnedsättning är en viktig fråga.
- Vi har olika typer av skolor i Tyskland. Om barn kan gå i den ordinarie skolan beror mycket på hur tillgängligheten ser ut i skolan. Ibland är det bra tillgänglighet men barnen kan inte få det stöd de behöver.

Institutioner lever kvar

Institutioner drivs i huvudsak av kyrkan och välgörenhetsorganisationer. De håller på att förändras, från stora komplex till mindre gruppboenden. Det byggs även nya institutioner.
- Det går att ha ett vanligt liv utanför institutioner, men man måste kämpa hårt för sina rättigheter. Då är det mycket lättare att bo på institution. Många har inte förmågan att hitta en tillgänglig lägenhet, ansöka om personlig assistans och hitta ett arbete, säger Christian Bayerlein. Allt det behöver man inte bry sig om när man bor på institution. Många växer upp på institution sedan de är små och då krävs det mycket att flytta därifrån och leva ett vanligt liv.

Tillgänglighet

Christian Bayerlein bor i en stad 100 km norr om Mainz som har 100 000 invånare.
- Tillgängligheten är relativt bra. Man kan åka buss med elrullstol. Tåg går inte för stationerna är inte tillgängliga. Det ges heller ingen service efter åtta på kvällen. I Tyskland får personer med funktionsnedsättning bilbidrag om de arbetar och behöver bilen i arbetet.

Christian Bayerlein intervjuades av Malin Bernt 2008-11-28


Skicka sidan till: