läs skrivbordsversionen istället
Åtal är nu väckt mot ägaren till ett större assistansbolag i Halland. Enligt Karl Arne Ockell på Hallandspolisen omfattar utredningen skattebrott, bidragsbrott, bokföringsbrott och bedrägeri mot Arbetsförmedlingen.
Karl Arne Ockell vill nu som sakkunnig i en statlig assistansutredning verka för ändrad lagstiftning.
Karl Arne Ockell har lett förundersökningen hos Hallandspolisen. Han berättar att 14 personer ingår i stämningen.
- Det är två företagare, 11 assistenter och bokföringskillen.
Ägaren och hans bror åtalas för grova bokföringsbrott. Ägaren själv även för grovt skattebrott, försvårande av skattekontroll och grovt bidragsbrott. Enligt Hallandsekot omfattar åtalet bidragsbrott med assistansersättning för ca sex miljoner kr, bokföringsbrott för 350 miljoner och skattebrott för ca 50 miljoner.
Två bolag som ägs av samma person är inblandade enligt Karl Arne Ockell.
- Det ena har även hans bror varit delägare i. Det större bolaget har sin bas i Halland, men har kunder runtom i Sverige, totalt ca 130 kunder och uppåt 400 assistenter.
Karl Arne Ockell berättar att polisen samarbetar nära med Skatteverket och Försäkringskassan. Bevisen är assistansräkningar, bankkontoutdrag och tidsredovisningar.
- Bidragsbrotten kan yttra sig dels i att assistenterna inte arbetar som de påstått, dels är brukarna inte så funktionshindrade som de säger.
Hur har ni kunnat fastställa att assistenter inte varit på sitt arbete
trots att de uppgett det?
- Det är en yrkeshemlighet, men använd fantasin.
Enligt Karl Arne Ockell får polisen också in tips från allmänheten, exempelvis fick polisen in en video från en kvinna som kände en familj där föräldrarna arbetade som assistenter.
- Vi har ett ärende där båda föräldrarna uppgetts arbeta som assistenter trots att pappan befunnit sig utomlands. Det blir extra osmakligt eftersom Försäkringskassan alltid kräver återbetalning av den assistansberättigade, i detta fall en nioårig flicka, som nu startar sitt liv med skulder.
Hallandsföretaget åtalas även för bedrägerier med så kallade nystartsjobbdär en arbetsgivare kan få bidrag om han anställer en arbetslös person ett år och sedan ger honom fast anställning.
- Bidraget är två gånger arbetsgivaravgiften. Om lönen är 20 000 blir arbetsgivaravgiften 6 000 och företaget får då ett bidrag på 12 000. Problemet här är att assistansbolaget inte har några egna lönekostnader för assistenterna utan deras lön är redan betald av Försäkringskassan. När Assistansbolaget får ersättning för nystartsjobb får det alltså lönepengar både från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Karl Arne Ockell är sakkunnig som representant för Polisen i utredningen Åtgärder mot fusk, oegentligheter och överutnyttjande av den statliga assistansersättningen" där Susanne Billum fram till februari utreder åtgärder mot fusk i assistans. Han säger att han på detta sätt vill kunna påverka lagstiftningen.
- Vi vill att det ställs större krav på läkarintyg. Vi har kritiserat att Försäkringskassan godtar knapphändiga läkarintyg, som kan vara på tre, fyra rader, där det exempelvis enbart står att personen är cp-skadad med behov av assistans. Vi vill även att Försäkringskassan ska ha avtal med assistansanordnaren så krav kan ställas till bolaget i stället för mot brukaren. Listan är lång och diskuteras nu i utredningen, jag vill inte föregripa den mer.
Hur tror du att personer med verkliga assistansbehov kommer att påverkas
av den kriminalitet som nu kommer fram?
- Jag vet inte, men man skall ha klart för sig att polisen inte är intresserade av de som verkligen är funktionshindrade. Innan vi ingriper har vi så mycket på fötterna att det inte finns några tveksamheter. Jag får många samtal från funktionshindrade som stöttar oss och uttrycker sin avsky mot fusket. Dessa vill att vi skall vara "hårdare" än vad vi är. Det är alltid svårt att skydda sig mot brottslingar och bedragare. Om vissa lär sig utnyttja ett system måste man täppa till detta, precis som man en gång i tiden stoppade skalbolag, säger Karl Arne Ockell.
Vidare läsning
Pressmeddelande från Hallandspolisen om utredningen
STUDIO ETT i P1 - Allvarligt fusk med personlig assistans
Hallandsekot - Åtal väckt för assistansfusk
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.