Kommunal utlyser nyanställningsblockad på privata företag

Kommunal säger nej till medlarnas bud i konflikten med Vårdföretagarna. Därmed träder den tidigare varslade nyanställningsblockaden mot privata företag i kraft idag, 20 april.

Kommunals krav

Kommunal har bland annat krävt en löneökning på 960 kr per månad med prioritering av de lägst avlönade och att lägstalönerna ska höjas med 860 kr per månad.

-Vi är erbjudna en lönenivå som är betydligt lägre än vad andra på arbetsmarknaden har fått. Det är oacceptabelt. Dessutom kräver vi månadslön istället för timlön och en månads uppsägningstid för att personliga assistenter ska slippa gå på dagen som det är nu, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Orimliga krav enligt Vårdföretagarna

Vårdföretagarna har svarat att kraven är orimliga.


- Kommunals krav är orimliga, det finns inga förutsättningar att inom denna hårt pressade bransch ge högre löneökningar än de avtal som man slutit på den övriga arbetsmarknaden, säger Inga-Kari Fryklund, Vårdföretagarnas förbundsdirektör i ett pressmeddelande.

Nyanställningsblockaden innebär att inga nya assistenter får anställas från 20 april. Vidare får inte anställda ersättas av vikarier, däremot kan andra anställda beordras att arbeta övertid.

Privata företag berörda

Företagen som det gäller är: Assistansbolaget i Sverige AB, Humana Assistans AB, Frösunda LSS AB, Frösunda LSS i Södra Sverige AB, Inre Kraft i Norr AB, Nordströms Assistans och Olivia Personlig Assistans AB. Ca 15 330 assistenter berörs av konflikten, enligt Kommunal.

Kommunal har nu också varslat om sympatiåtgärder för personliga assistenter och de omfattar Flygbussarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sympatiåtgärderna träder i kraft 23 april.

Läs Kommunals pressmeddelande

Läs Vårdforetagarnas pressmeddelanden


Skicka sidan till: