Nytt avtal mellan Kommunal och Vårdföretagarna

Det blir 2,2 procent lönehöjning för personliga assistenter från 1 juli 2016. lägstalöner, OB och jour höjs lika mycket. En oenig styrelse i Vårdföretagarna sade ja till medlarnas bud för ett ettårigt avtal. Kommunal säger sig vara nöjda och den varslade nyanställningsblockaden blir inte av.

Kort om avtalet:

  • Avtalet gäller till 30 juni 2017.
  • Lönerna höjs från 1 juli med 2,2 % vilket innebär 487 kr/månad.
  • Lägstalönerna höjs från 1 juli med 2,2 % till 17 948 kr/mån.
  • OB-, jour- och beredskapsersättningar från 1 juli 2016 höjs med 2,2 %
  • Det sker heller inga andra förändringar, tex av anställningsvillkor.

Vårdföretagarna säger i en kommentar att de under galgen tvingats acceptera medlarnas bud och att branschen egentligen inte tål en löneökning på 2,2 % eftersom timbeloppet för assistansersättning bara höjs med 1,4 % per år.

Kommunal hade tidigare varslat om nyanställningsblockad från 13 september eftersom Vårdföretagarna då erbjöd en löneökning på 0,8 % från 1 juli. Lenita Granlund är avtalssekreterare på Kommunal.
- Vi har förhandlat i fyra månader, den senaste tiden har det bara handlat om att få löneökningar i nivå med ”märket”. Det är långt kvar tills vi kan känna oss nöjda med de personliga assistenternas villkor. De flesta har bara en visstidsanställning så länge assistansuppdraget pågår, med 14 dagars uppsägningstid. Men om några månader sitter vi i förhandlingar igen.

Vidare läsning

Kommunal: Avtal klart för personliga assistenter

Vårdföretagarna: Nytt kollektivavtal för personliga assistenter gröper ur assistansreformen

Jämför kollektivavtal sida vid sida på Assistanskoll


Skicka sidan till: