IfA kräver tilläggsdirektiv till utredningen stärkt assistans

Vilhelm Ekensteen
Vilhelm Ekensteen

Minuträkningen i assistansbedömningarna gör att vuxna personer som ”bara” har omfattande fysiska funktionsnedsättningar har mycket svårt att beviljas assistansersättning. IfA, Vilhelm Ekensteen med flera vädjar nu till Socialminister Lena Hallengren att låta utredningen "Stärkt assistans" utreda frågan.

IfA tidigare ordförande Vilhelm Ekensteen, IfA, och Förbundet FÖR delaktighet och jämlikhet säger att det idag är nästan omöjligt att beviljas assistansersättning för behov att sköta sin personliga hygien, sina toalettbesök samt av- och påklädning. Orsaken är att bara de minuter assistenten assisterar dig med handen på din nakna kropp räknas. Som exempel sägs det att En duschsituation som tar 30 minuter kan av Försäkringskassan ”rimlighetsbedömas” till 4 minuters grundläggande behov

Liberalerna har krävt samma tilläggsdirektiv

Assistanskoll intervjuade nyligen Liberalerna som hade tre krav på regeringen angående personlig assistans. Ett krav var att stoppa minuträkningen och sluta dela upp behoven i integritetsnära delar av grundläggande behov och grundläggande och andra personliga behov. Liberalerna vill att utredningen "Stärkt assistans" ska få tilläggsdirektiv att utreda frågan.

Vidare läsning

Ingen ljusning i sikte för vuxna med omfattande fysiska funktionsnedsättningar

Bengt Eliasson, Liberalerna – ”Vi kommer att driva våra krav hela vägen fram”


Skicka sidan till: