Artikelserie i SVT om assistansfusk

SVT intervjuar Försäkringskassan, Migrationsverket, assistansföretag, funktionsrättsorganisationer med flera. Situationen beskrivs av SVT som ett inbördeskrig mellan Försäkringskassan och utpekade assistansföretag, ett inbördeskrig där de med behov med assistans kommer i kläm.

Artiklarna i SVT

SVT granskar Spelet om brukarna
Artiklar om den så kallade "brukarimporten" där barn med funktionsnedsättningar sägs tas till Sverige via anhöriginvandring. Familjer från Mongoliet som ser sig drabbade intervjuas.

Analys: Som att bevaka ett långtgående inbördeskrig
Analys av SVT: Striden ligger mellan Försäkringskassan som anser att ett omfattande fusk pågår och assistansbolag som anser att det drivs en häxjakt på dem. Däremellan kommer assistansberättigade i kläm.

Rekordhöga återkrav för misstänkt assistansfusk
Försäkringskassan krävde under 2020 tillbaka 464 miljoner utbetald assistansersättning och har sedan 2016 stoppat utbetalningar till 46 assistansföretag.

Fuskjaktens baksida: ”Oerhört svårt att få assistans”
Maria Persdotter, RBU intervjuas om att fuskdebatten drabbar alla de som behöver personlig assistans.

Med rätt att andas? Matilda får luft genom ett rör - nekas assistans
Reportage om hur barn med stora behov idag har mycket svårt att beviljas personlig assistans. Tvååriga Matilda får inte assistans trots att hon behöver ständig övervakning för sin andning.

Assistansbolagens raseri mot myndigheter: ”En häxjakt”
Företrädare för Tex Nordica assistans och VH assistans intervjuas. De anser att de bedrivs en häxjakt på dem av Försäkringskassan.

Oseriösa assistansbolag stämplas med särskild kod
Migrationsverket anser att assistansbranschen är särskild utsatt för skenanställningar och oseriösa ansökningar av arbetstillstånd.

Larmen inifrån hyllade assistansbolaget
Reportage om påstådda missförhållanden i VH assistans. VH assistans förnekar uppgifterna.

Shekarabi (S): Måste vara beredda att ändra lagen
SVT:s granskning av assistansfusket har väckt starka reaktioner – bland annat från politiskt håll. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna vill se lagändringar för att komma tillrätta med utnyttjande av systemet.

Så kan stoppade assistansbolag fortsätta verksamheten
Assistansbolagen stoppas av myndigheter – men personerna bakom bolagen kan fortsätta bedriva verksamhet år efter år. Nu väntar lagändringar som ska täppa till luckorna som utnyttjas av bolagen.

Här är granskning om assistansfusket – i korthet
SVTs sammanfattning av reportaget om assistansfusk


Artiklar på Assistanskoll i ämnet

Skicka sidan till: