läs skrivbordsversionen istället
Åtgärder mot fusk i personlig assistans måste ändamålsenliga och effektiva, säger Susanne Berg. Hon vill tex se mer granskning av läkarintyg och åtgärder mot felaktiga arbetstillstånd.
Du kan aldrig förhindra att en världsförmån blir utsatt för fusk, du kan bara minimera det, ska man titta på fusk ska man främst titta på strukturen runt om, säger Susanne Berg.
– I de stora brottshärvorna har det inte varit så att assistansanvändarna inte behövt assistans. I tex Södertäljefallet skodde sig assistenter och bolag och folk från Försäkringskassan var inblandade. De assistansberättigade fick inte den assistans de behövde och befann sig i dåligt skick när allt avslöjades.
Hur ser du på talet om att assistansanvändare överdriver sina behov?
– Om det är någon som överdriver kommer nog impulsen från omgivningen tex att någon får betalt utan att jobba eller att anordnaren och dess ägare trycker på i bakgrunden och sedan tar pengarna. Det är ju knappast ett mervärde att få fler assistanstimmar än man behöver.
Vi borde sluta prata om fusk, det handlar om välfärdsbrottslighet, säger Susanne Berg som vill se flera olika åtgärder.
– Åtgärder mot den här brottsligheten måste vara relevanta och effektiva, då hjälper det inte att göra hårdare behovsbedömningar. Det är ett långt större problem att vissa inte får det de behöver. Idag används fuskdiskursen dessutom till att avgränsa rätten till assistans, det är ingen åtgärd som kommer åt välfärdsbrottslighet.
För det första säger Susanne Berg att intyg ska skrivas av specialister och läkare som vet något om personen och har en relation med vederbörande.
– Om man inte kan lita på läkarintyget är läkaren problemet. Om man tycker att det är ett problem att någon överdriver sina behov är rätt fokus läkarintyget, inte att det tar för lång tid på toaletten.
För det andra bör myndigheter generellt dela fler register med uppgifter och för det tredje verkar den organiserade brottsligheten ofta vara kopplad till arbetstillstånd, säger Susanne Berg.
– Då är det bättre att låta bli att ge arbetstillstånd till serviceyrken som assistans och hemtjänst. Det är inget konstigt, säger Susanne Berg.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.