läs skrivbordsversionen istället
ENIL jämför assistanssituationen i 46 länder, och ger stöd till pilotprojekt i Grekland och Portugal. Florian Sanden säger att det finns ett stort motstånd mot att införa personlig assistans bland Europas länder.
– Dels mot de kostnader personlig assistans innebär, dels från tjänsteleverantörer som vill behålla sin kontroll.
ENIL - the European Network on Independent Living har en jämförelse med information om situationen med personlig assistans i 46 länder. Florian Sanden, Policy Coordinator på ENIL, berättar att man även har ett verktyg för att bedöma kvalitet på personlig assistans i ett land.
– Några av utmaningarna är att tillgången till assistans kan vara olika inom ett land. Det kan vara bra för vissa personer och dåligt för andra. Det kan också förändras snabbt, t ex på grund av ändrade anslag eller statliga prioriteringar.
Baserat på dagens information är Norge, Sverige och även Danmark länder med relativt tillförlitliga assistanssystem, säger Florian Sanden.
– I Belgien, Spanien eller Polen det däremot inte fungera bra.
Har ni ett verktyg som jämför assistans mellan olika länder?
– Nej, för att bygga ett betyg mellan länder skulle vi behöva en poängsättningsmetod, det har vi inte ännu.
Det sker framgångar i vissa länder, säger Florian Sanden. I Grekland är ett EU-finansierat pilotprojekt på väg att starta, som ger peronlig assistans till funktionshindrade i Aten.
– Det är positivt att Grekland försöker införa ett pilotprojekt, även om IL-rörelsen i Grekland har mycket kritik mot det projektet.
Vilken kritik har IL-rörelsen i Grekland?
– Först sa den grekiska regeringen att de skulle skapa lagstiftningen tillsammans med de funktionshindrade. En arbetsgrupp som involverade funktionshinderoganisationer (DPOs) sammankallades av socialdepartementet och rekommendationer togs fram. Sedan gick ministeriet vidare och utarbetade en lagstiftning som inte tog hänsyn till de rekommendationer de funktionshindrade gett.
I Portugal avslutades just ett pilotprojekt om personlig assistans, finansierat med EU-medel.
– Regeringen beslutade att fortsätta finansiera assistansen för alla som hade den under pilotprojektet men avböjde tyvärr att ta in nya användare. Enligt vår medlem, Centro de Vida Independente, är antalet assistansanvändare extremt litet, säger Florian Sanden.
ENIL ger information till de länder som vill reformera sina system och införa personlig assistans. Det är viktigt att granska kvaliteten på assistans-systemen för att se till att de är i linje med CRPD, säger Florian Sanden.
– Maltas regering försöker reformera sitt assistans-system och har sökt input från ENIL. Om de använder våra kunskaper på ett klokt sätt kan Malta förbättra sitt system. I nuläget är det för tidigt att säga vad de kommer att göra med vår information. (Läs mer om situationen på Malta här)
De flesta regeringar är dock ovilliga att ge tillräckliga resurser till personlig assistans, säger Florian Sanden och nämner Polen som ett dåligt exempel.
– Våra medlemmar från Polen säger till oss att det går i en dålig riktning. Jag hör från kollegor från funktionshinder- och sociala icke-statliga organisationer att det är mycket svårt att skapa stöd till personlig assistans. De nödvändiga kostnaderna upplevs som för höga och det finns inte tillräckligt med stöd, eftersom tjänsteleverantörer vill behålla sin kontroll. (Läs mer om situationen i Polen här)
ENIL är även i kontakt med Skottland där det pågår en reform för att centralisera tillhandahållandet av personlig assistans så att staten ska ta hand om det, säger Florian Sanden.
– Dagens decentraliserade modell, där tjänsten hanteras av lokala myndigheter, har skapat många problem vilket får det att likna ett postnummerlotteri, här vore centralisering en bra sak. (Läs mer om situationen i Skottland här)
Att Europeiska Socialfonden används för att införa eller stödja assistans-system i flera länder är mycket positivt, säger Florian Sanden.
– Detta är mycket bättre än att finansiera institutioner.
Kan du ge exempel på vad Europeiska Socialfonden gett pengar till?
– Den finansierar både pilotprojekten i Grekland och i Portugal.
Att ge praktiska exempel på hur assistansanvändare använder sin assistans och hur det påverkar deras liv har visat sig vara framgångsrikt för att skapa mer positiva attityder, berättar Florian Sanden.
– Exemplet med Adolf Ratzka från Sverige som utan personlig assistans förmodligen skulle ha tillbringat sitt liv på en institution, men som med assistans kunde åka till USA, studera, skaffa familj och föra IL-rörelsen till Europa, är mycket användbart. Vi behöver fler sådana exempel. Om det finns assistansanvändare som vill dela sin historia, är det till stor hjälp. Om du är en assistansanvändare som är intresserad, vänligen kontakta mig på florian.sanden@enil.eu, säger Florian Sanden.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.