läs skrivbordsversionen istället
66-årsgränsen är diskriminering och grundläggande behov döms för snävt. Rätten till personlig assistans skulle stärkas om funktionsrättskonventionen görs till svensk lag, säger Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot som skrivit en motion med det kravet.
Den 4 dec 2008 ratificerade Sverige FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Magnus Manhammar anser att Artikel 19 särskilt lyfter fram att personer med funktionsnedsättning ska ha rätt till det stöd de behöver, inklusive personlig assistans för att leva ett självständigt liv, säger Magnus Manhammar.
– Detta innebär att personlig assistans är en grundläggande rättighet för att säkerställa att alla kan delta i samhället på lika villkor.
Varför är detta viktigt?
– Rätten till personlig assistans är en fråga om mänskliga rättigheter. Det handlar om att alla människor, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna leva ett självständigt och värdigt liv.
Det finns brister i dagens system för personlig assistans, och en av de största bristerna är att många som tidigare hade rätt till personlig assistans fått sina beslut omprövade och förlorat sitt stöd, trots att deras behov inte har förändrats, säger Magnus Manhammar.
– Dessutom är den så kallade grundläggande behovsbedömningen för snäv, vilket gör att många inte kvalificerar sig för assistans trots att de har stora behov. Det innebär att många människor inte får det stöd de har rätt till och som de behöver för att leva självständigt.
Thomas Hammarberg, fd människorättskommisionär, har i en intervju på Assistanskoll sagt att ett land inte får backa tillbaka rättigheter om det ratificerat Funktionsrättskonventionen, Magnus Manhammar håller helt med.
– Ja, när Sverige ratificerade Funktionsrättskonventionen åtog vi oss att stärka, inte försvaga, rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Att begränsa eller ta tillbaka rättigheter som redan har etablerats, särskilt sådana som rätten till personlig assistans, skulle vara ett brott mot både konventionens anda och Sveriges internationella åtaganden. Vi måste arbeta för att rättigheter ständigt utvecklas och förbättras, inte dras tillbaka.
Institutet för mänskliga rättigheter anser att åldersgränsen på 66 år för att söka personlig assistans är diskriminering och borde avskaffas, Magnus Manhammar håller med om detta.
– Ja, åldersgränsen på 66 år borde avskaffas. Jag anser att det är en form av diskriminering att personer som fyllt 66 år inte längre kan söka personlig assistans, trots att deras behov kan vara precis lika stora som för en yngre person. Vi bör inte ha en åldersgräns för rätten till stöd och hjälp som är nödvändiga för att leva ett värdigt och självständigt liv.
Om Funktionsrättskonventionen gjordes till lag skulle det innebära att vi kraftigt stärkte rättsskyddet för personer med funktionsnedsättningar, inklusive deras rätt till personlig assistans, säger Magnus Manhammar.
– Det skulle göra det svårare för myndigheter att begränsa assistans och andra stödåtgärder, och säkerställa att lagstiftningen i Sverige bättre överensstämmer med konventionens krav. Det skulle också ge personer med funktionsnedsättningar bättre möjligheter att driva rättsprocesser när deras rättigheter kränks.
Hur ska det rent praktiskt gå till att göra Funktionsrättskonventionen
– Att tillsätta en utredning är avgörande för att ge en tydlig väg framåt i processen. En sådan utredning skulle behöva analysera vilka förändringar som krävs i svensk lagstiftning för att säkerställa att konventionens bestämmelser följs fullt ut. Utredningen skulle även behöva ta hänsyn till hur konventionen skulle kunna tillämpas i praktiken, inklusive vilka rättigheter som behöver förstärkas och hur vi kan säkerställa att de personer som omfattas av konventionen får det rättsskydd de har rätt till.
Magnus Manhammar säger att frågan om att göra Funktionsrättskonventionen till lag diskuteras inom partiet, och att det finns ett stöd hos många för att stärka rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.
– Jag tror att fler och fler inom alla partier inser vikten av att göra Funktionsrättskonventionen till lag för att säkerställa att vi verkligen lever upp till våra åtaganden. Det är en fråga som jag kommer fortsätta att driva inom mitt eget parti och i riksdagen, säger Magnus Manhammar.
Vidare läsning
Socialdemokraten Magnus Manhammar vill göra funktionsrättskonventionen till lag i Sverige.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.