Assistanskoll » TEMA - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
TEMA - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning
Den 4 December 2008 ratificerade Sverige FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. I konventionen handlar Artikel 19 om rätten till personlig assistans för att kunna leva och vara inkluderad i samhället.
Artiklar: (18)
- två kommentarerMagnus Manhammar, Socialdemokraterna – ”Gör Funktionsrättskonventionen till svensk lag”, 2024-10-22
66-årsgränsen är diskriminering och grundläggande behov döms för snävt. Rätten till personlig assistans skulle stärkas om funktionsrättskonventionen görs till svensk lag, säger Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot som skrivit en motion med det kravet. - Bengt Westerberg – ”Flera tusen personer har utestängts från personlig assistans”, 2024-06-27
Ursprunget till den hårda rättspraxisen är att grundläggande behov infördes 1996, och att både S- och M-ledda regeringar har accepterat situationen, säger Bengt Westerberg som vill skärpa lagen. - FN kritiserar Sverige för assistansbedömningar , 2024-04-02
FN oroas över ökade restriktioner för personlig assistans, att 1500 personer med funktionsnedsättning mellan 2015 - 2022 förlorat sin assistans och att personer över 66 år inte kan söka assistans. FN rekommenderar att detta åtgärdas. - ”Personlig assistans ses som en välfärdsfråga istället för en rättighetsfråga”
, 2021-04-28
Kommunerna har svårt att se LSS och personlig assistans som en rättighet. De värnar sitt kommunala självstyre för att få politiskt utrymme att använda pengarna som de vill. Det sade Arbetets politiske redaktör Martin Klepke i ett webbinarium under MR-dagarna.
- Thomas Juneborg, krönikör - Besparingarna på assistansersättning beror på mycket medvetna val
, 2019-11-15
Regeringen betalar av på statsskulden och sänker skatt för höginkomsttagare. Att man sparat på assistansersättning beror inte på pengabrist säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg. - Regeringen rapporterar om Funktionsrättskonventionen
, 2019-10-29
Antalet assistansberättigade minskar men "vid en internationell jämförelse gör Sverige stora satsningar på detta område". Det är något av vad regeringen skriver om personlig assistans i sin rapport till FN. - Thomas Juneborg, krönikör - Försäkringskassan hänvisar till domar som är oförenliga med LSS intentioner
, 2019-10-01
Dagens assistansbedömningar bygger på domar som går emot LSS intentioner och Artikel 19 i Funktionsrättskonventionen, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg. - Almedalen 2019 – ”Använd artikel 19!”
, 2019-07-18
På STIL:s seminarium "Hur kan artikel 19 i funktionsrätts-konventionen stärka LSS?" blandades framtidsvisioner med dagsaktuell politik. Jonas Franksson, ordförande i STIL, höll inte med Lena Hallengren om att det är svårt att ändra på lagstiftningen för grundläggande behov. - Thomas Juneborg, krönikör - Assistansreformen fungerar inte enligt FN-s kriterier
, 2019-07-02
Tillämpningen av assistansreformen blir alltmer institutionsliknande och kommer allt längre ifrån FN:s kriterier, säger Assistanskolls krönikör Thomas Juneborg.
- Thomas Hammarberg, fd människorättskommissionär – ”Läckta LSS-utredningen återspeglade inte andan i FN-konventionen”
, 2018-04-24
Den FN-kommitté som övervakar rättigheter för personer med funktionsnedsättning har i en text ingående beskrivit hur personlig assistans bör vara utformad. Thomas Hammarberg anser att texten bör påverka lagstiftningen i länder som ratificerat FN-konventionen. - Europarådets människorättskommissionär, Nils Muiznieks– ”Oroande trend av re-institutionalisering"
, 2018-02-19
Sverige har en oroande trend med re-institutionalisering pga minskad statligt finansierad personlig assistans. Detta säger The Commissioner of human rights in Europe, Nils Muiznieks i en färsk rapport. - Andrea Bondesson, jurist - ”Bästa sättet att garantera rättigheterna är att säkerställa dem i svensk lag”
, 2017-12-14
Det är riktigt att svensk lag gäller före FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD). Det saknas också effektiva sanktionsmöjligheter om Sverige bryter mot CRPD. Men Sverige har samtidigt åtagit sig att följa CRPD, och ska så långt det går tolka lagen efter CRPD. - Thomas Bull, Justitieråd Högsta Förvaltningsdomstolen – ”Svensk lag går före FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”
, 2017-12-11
Eftersom FN-konventionen inte gjorts till svensk lag gäller annan svensk rätt över den menar Thomas Bull. Det går dock att göra en så kallad konventionskonform tolkning av lagen för att uppfylla tex FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. - "Sverige bryter mot FN-konventionen"
, 2016-05-23
De försämringar av rätten till personlig assistans som skett i Sverige sedan 2008 bryter mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det hävdas i en artikel från bland annat Centre of Disability studies på University of Iceland.
- FN kritiserar Sverige för hårdare assistansbedömningar , 2014-05-27
FN oroas av att assistansersättning sedan 2010 dragits in eller minskats pga den ändrade tolkningen av grundläggande behov. Det framgår av ett svar på en svensk rapport om FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. - Thomas Hammarberg - “Ett land som ratificerat FN-konventionen kan inte begränsa redan etablerade rättigheter”, 2013-10-22
Att försämra rättigheten till assistansersättning går enligt Thomas Hammarberg emot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Att ta ifrån människor assistansersättning genom att ändra en rättspraxis beskriver han som orättvist och djupt förnedrande. - Ciara Brennan - "Artikel 19 i FN-konventionen förpliktigar stater att införa personlig assistans"
, 2013-05-14
Personlig assistans är en nyckel för att få tillgång till andra grundläggande rättigheter och friheter enligt Ciara Brennan, forskare baserad på Island. Sverige har nått långt i att genomföra personlig assistans mer får kritik av Ciara Brennan för att gå i en alltför medicinsk riktning och för att sedan några år minska möjligheten att få personlig assistans. - Adolf Ratzka - "Handikapprörelsen sov när FN-konventionen översattes"
, 2009-11-23
Debattartikel av adolf Ratzka om den svenska översättningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning