annonser
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Rehab Sation Assistans
annons Backup
annons Humana Personlig assistans
annons Maxia Care
annons Assistansförmedling
annons JAG
annons Nordica Assistans
annons Vivida Assistans
annons STIL


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Nytt avtal mellan Kommunal och Vårdföretagarna

Det blir 2,2 procent lönehöjning enligt märket för personliga assistenter, lägstalöner, OB och jour höjs lika mycket. Avtalet gäller i tre år. Vårdföretagarna säger att de tvingats acceptera ett avtal som branschen inte klarar.

Artiklar med samma tema: (32)

TEMA - Kollektivavtal

Assistanskoll intervjuar assistansföretag, fackföreningar, arbetsgivarorganisationer, assistansberättigade och personliga assistenter.  Läs även på på vår faktasida om anställningsvillkor och kollektivavtal, där finns svar finns på vad ett kollektivavtal innebär, vilka som finns i assistansbranschen och vad det innebär när kollektivavtal saknas.


  • Avtalet är treårigt och gäller fram till 30 juni 2020.
  • Lönerna höjs med 535 kr/mån 1 okt 2017, med 548 kr/mån 1 okt 2018 och 559 kr/mån 1 okt 2019
  • Lägstalöner, OB-, jour- och beredskapsersättningar höjs samtidigt lika mycket

Övriga villkorsförändringar:

  • Skärpta regler vid anställningens upphörande: om arbetet upphör ska arbetsgivaren undersöka möjligheten till annat arbete, orsaken till uppsägningen och innan uppsägning vidta åtgärder för att efterhöra och dokumentera arbetstagarens uppfattning av sin är orsaken till arbetsgivarens beslut om att anställningen ska upphöra och om möjligt undanröja orsaken till problemet.
  • Överenskommelser om att övertid, jour, ob löses in i lön ska vara skriftliga och det ska framgå hur arbetstagaren har blivit kompenserad.
  • En arbetsgrupp ska ta fram en plan för hur månadslön ska införas som huvudform från och med 2019.

Vårdföretagarna säger i en kommentar att de tvingats acceptera ett nytt kollektivavtal trots branschens problem med finansiering. Inga Karin Fryklund, förbundsdirektör, säger att Kommunal hotade med att säga upp avtalet.
- I den situationen blev vi tvungna att teckna ett avtal som riskerar att leda till att seriösa och välskötta företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal.

Kommunal hade tidigare varslat om nyanställningsblockad från 8 september efter att Vårdföretagarna erbjudit en löneökning på 1,1 % i ett ettårigt avtal. Kommunal meddelar på sin hemsida att de är nöjda.
- Det känns bra att vi lyckades få igenom ett avtal med Vårdföretagarna inom ramen för industrimärket utan att ta till konflikt, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare.

Vidare läsning

Kommunal: Avtal klart för personliga assistenter

Vårdföretagarna: Vårdföretagarna har tecknat ett nytt avtal för 40000 personliga assistenter

Skicka sidan till: