läs skrivbordsversionen istället
En statlig utredning om att införa omprövningar eller uppföljningar av assistansersättning behöver också utreda behovsbedömningarna, säger Sophie Karlsson, ordförande i IfA - Intressegruppen för assistansberättigade.
– Införs omprövningar utan att bedömningarna förändras kommer många att bli av med sin assistansersättning.
Ingeborg Watz Forslund, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan sade i en intervju på Assistanskoll att kassan vill införa så kallade ”differentierade uppföljningar” av assistansersättning. Sophie Karlsson säger att det inte går att införa vare sig omprövningar eller uppföljningar, innan man förändrat behovsbedömningarna i personlig assistans.
– Om man börjar med uppföljningar utan att ändra dagens rättstillämpning kommer många att bli av med sin assistansersättning.
Kan uppföljningar införas efter att behovsbedömningarna åtgärdats?
– IfA är inte emot att man i framtiden gör uppföljningar utifrån individuella förutsättningar. Vi vill däremot inte se att man inför tvåårsomprövningar som de var förr, de fungerade inte. Assistansberättigade måste kunna känna sig trygga med sina beslut och kunna leva sina liv utan rädsla för att assistansen ska upphöra.
Tvåårsomprövningarna stoppades i april 2018 på grund av en alltför hård rättspraxis. Sedan dess görs inga regelbundna omprövningar av assistansersättning. Sophie Karlsson anser att två steg måste uppfyllas innan omprövningar/uppföljningar återinförs. Det första steget innebär förändrade och bättre behovsbedömningar.
– Dagens rättspraxis innebär en alltför restriktiv bedömning av behoven. Behoven måste ses i sin helhet och det måste bli klart vilka behov som ger rätt till assistans.
Därefter behöver ett statligt huvudmannaskap införas, fortsätter Sophie Karlsson.
– Rätten till assistans är skiljer sig åt mellan kommuner, därför behöver Försäkringskassan ta över all personlig assistans.
Ingeborg Watz Forslund sade att en ny statlig utredning bör utreda hur kommande uppföljningar ska se ut. Sophie Karlsson anser att en sådan utredning även ska se över behovsbedömningarna.
– Jag anser att man isåfall ska slå ihop en utredning om uppföljningar med en utredning om behovsbedömningarna.
Ingeborg Watz Forslund anser att inte alla assistansberättigade behöver följas upp i ett kommande system, hon säger att man tex kan undanta personer med stora assistansbehov där inga förändringar väntas ske. Sophie Karlsson tycker det bra och rimligt att tänka så.
– För många assistansberättigade sker inga större förändringar, framför allt inte förbättringar, och att göra uppföljningar bara för sakens skull är slöseri med resurser och skapar oro hos den assistansberättigade.
När bör isåfall uppföljningar göras?
– Man skulle kunna komma överens om detta i samband med behovsbedömningen. Då kan man komma in på om det troligtvis kommer att ske förändringar eller inte utifrån den individens assistansbehov.
Ingeborg Watz Forslund sade även att det idag läggs för stort ansvar på assistansberättigade att anmäla ändrade förhållanden. Sophie Karlsson håller med eftersom hon ser myndigheten som den starkaste parten.
– Det är inte rimligt att assistansberättigade ska bära det ansvaret när det kan få så stora negativa konsekvenser i form av tex återkrav. Idag är det också svårt att veta vad som är ett ändrat förhållande och vad som ska anmälas. Försäkringskassan måste ta ansvaret om det blir fel när de gör sin bedömning.
Vilket ansvar bör läggas på den assistansberättigade?
– Om man inför differentierade uppföljningar får det bli en överenskommelse med Försäkringskassan. Situationer då det är uppenbart att behovet minskat ska anmälas av den assistansberättigade, dvs om man inte längre behöver assistans eller att behovet minskat i stor omfattning, vilket det dock sällan gör.
Ingeborg Watz Forslund säger också att samma regler för omprövning bör gälla för de kommunala assistansbeslut som flyttas över vid ett eventuellt förstatligande av assistans, även här håller Sophie Karlsson med.
– Ja, samma regler ska gälla för alla, tanken med ett statligt huvudmannaskap är att det ska bli lika för alla, säger Sophie Karlsson.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.