läs skrivbordsversionen istället
Regeringen måste svara på Försäkringskassans rop på hjälp om systemet för återkrav av assistansersättning, säger Christofer Bergenblock, Centerpartiet. Han har nu skrivit en interpellationsfråga till ansvarig minister, Camilla Waltersson Grönvall.
Katarina Granath, områdeschef på Försäkringskassan, sade nyligen i en intervju på Assistanskoll att de inte är nöjda med situationen med hur återkrav av assistansersättning görs och säger att ”dagens system med återkrav riskerar ge stora konsekvenser för enskilda och i vissa fall slå snett”. Detta uppfattar Christofer Bergenblock som ett rop på hjälp till regeringen om att hantera en situation som blivit ohållbar.
– När den ansvariga myndigheten själv beskriver det på det här sättet så måste det förstås tas på största allvar.
Christofer Bergenblock ställde nyligen en skriftlig fråga till socialtjänstministern utifrån ett uppmärksammat fall i Karlsborg där en kvinna med CP-skada fick ett återkrav ifrån Försäkringskassan på över en miljon kronor utifrån en retroaktiv omprövning av hennes behov ifrån 2014.
– Tyvärr lämnade ministerns svar mycket i övrigt att önska och det framgick inte att hon tänkte ta några egentliga initiativ för att försöka ändra på situationen.
Nu följer Christofer Bergenblock upp frågan genom att kalla ministern till kammaren i Riksdagen för en interpellationsdebatt. Han ställer där följande fråga till Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
Är statsrådet beredd att ta initiativ för att stoppa Försäkringskassans återkravsverksamhet inom personlig assistans i de fall återkraven inte bygger på medvetet fusk eller bedrägeri?
– Där behöver hon lägga ut texten mer och även svara på följdfrågor, säger Christofer Bergenblock.
Christofer Bergenblock anser att regeringen måste överväga möjligheten införa ett nödstopp för återkraven av assistansersättning på ett liknande sätt som gjordes när tvåårsomprövningarna stoppades 2017.
– Därefter bör man förstås utreda på vilka grunder man eventuellt ska kunna ställa återkrav och hur långt tillbaka i tiden dessa krav kan gå.
Christofer Bergenblock anser att förändrade behov ska kunna påverka hur många timmar man får framöver, inte hur många timmar man borde ha haft tillbaka i tiden.
– Jag tror att alla är överens om att den som har tillskansat sig pengar genom medvetet fusk eller bedrägeri både ska polisanmälas och betala tillbaka, men här handlar det om att Försäkringskassan gör retroaktiva omprövningar av sina egna beslut och dessutom upp till tio år tillbaka i tiden.
Varför är läget akut?
– Det finns en hög grad av rättsosäkerhet i dagens hantering där företag riskerar konkurs och enskilda individer kan riskera både personlig konkurs och livslång skuldsättning. För mig står det klart att det nu är mycket hög tid för socialtjänstministern att agera.
Försäkringskassan anser att den viktigaste åtgärden är återinförande av regelbundna uppföljningar av assistansersättning. Detta anser även Christofer Bergenblock är nödvändigt på sikt, men först måste man komma tillrätta med behovsbedömningarna.
– Även i den frågan har jag efterfrågat att regeringen ska ta initiativ till en utredning inom ramen för arbetet med ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans. Jag har svårt att se hur man ska kunna lämna över huvudmannaskapet till Försäkringskassan utan att först ha kommit till rätta med frågan om bedömningarna av grundläggande behov, säger Christofer Bergenblock.
Vidare läsning
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.