”Personlig assistans som rättighet ska inte behöva försvaras med att den är kostnadseffektiv”

Idag matas människor med att personlig assistans kostar mycket och är genomsyrad av kriminalitet, säger Yasmin Nilson som via podden Soluret vill ge en motbild och tala om vilka värderingar som ska prägla vårt samhälle.
Läs även Yasmin Nilson: “Utan personlig assistans skulle jag inte fungera som människa”
Soluret ger motbild till dagens utveckling
Yasmin Nilson är assistansanvändare och gör poddar i Soluret där hon vill ge en motbild till negativa bilder av personlig assistans i samhället och visa vad insatsen betyder för de som använder den. I en debattartikel i Aftonbladet skrev Yasmin Nilson nyligen att ”när assistans tas bort, försvinner möjligheten att leva, kvar blir överlevnad”.
– Jag ville ta ner det till en mänsklig nivå utifrån min egen situation att vara beroende av andra människor. Detta för att få människor att förstå hur de själva kan påverkas om det händer något. En olycka eller sjukdom kan drabba vem som helst.
Ekonomi har fått företräde framför rättigheter
Antalet assistansanvändare (Försäkringskassan plus kommunerna) har minskat från 20 472 personer i okt 2015 till 17 819 personer i maj 2025. Det innebär en minskning med 2 653 personer (13 %). Yasmin Nilson är oroad över utvecklingen mot en allt hårdare rättspraxis, som är en stor orsak till minskningen.
– Detta hotar människors självbestämmande och möjlighet att leva självständiga liv.
Hur ser du på minuträkningen av behov?
– Det är en byråkratisk metod som inte tar hänsyn till individens hela livssituation. Vi måste se till människan och hennes behov, inte bara siffror i ett schema.
Vad tänker du ligger bakom den förändring som skett?
– Det finns en tendens att se personlig assistans som en kostnad snarare än en investering i människors liv och deltagande i samhället.
Kommuner säger ofta att de måste följa rättspraxis och behandla alla lika...
– Jag tror att det delvis handlar om en förändrad människosyn där ekonomiska aspekter fått företräde framför individens rättigheter.
Borde man tala mer om människosyn och varför personer med funktionsnedsättning har rätt till/bör ha ett stöd för att leva som andra?
– Absolut. Det handlar om att se varje individ som en fullvärdig medborgare med rätt till självbestämmande och deltagande i samhället. Personlig assistans är en förutsättning för detta. Vi måste föra en diskussion om vilka värderingar som ska prägla vårt samhälle.
Var finns grunden för moralen i vårt samhälle?
Assistanskoll har intervjuat tex fd människorättskommissarien Thomas Hammarberg, Filosofen Jonna Bornemark, filosofen Torbjörn Tännsjö och författaren Margareta Persson om varför rättigheter ska finnas överhuvudtaget, Yasmin Nilson tycker de belyser viktiga perspektiv på personlig assistans och människors rättigheter.
– De visar på vikten av att se personlig assistans som en mänsklig rättighet och inte bara som en kostnad. Det är inspirerande att se hur olika personer från olika bakgrunder lyfter fram betydelsen av assistansen för individens frihet och självbestämmande.
Finns det en grund för etik och moral i vårt samhälle i FN-deklarationen?
– Ja, konventionerna skapades för att ge riktlinjer så att människor inte kan göra vad som helst mot varandra, men tyvärr är gemene man inte så medveten om dem. När jag talar om FN-konventioner i mina föreläsningar märker jag att folk inte vet så mycket om dem.
Vi har ju också Funktionsrättskonventionen och Artikel 19…
– Tyvärr känner inte många till den för den efterlevs ju inte. När det gäller tillgänglighet så är det likadant idag som när jag skadade mig. Jag kan tex inte ta mig upp till Saltsjöbanan här där jag bor utan måste ta världens omväg.
Uppväxt med att dessa rättigheter är självklara
Birgitta Andersson, fd ordförande i DHR och assistansanvändare, blev provocerad av en fråga på Assistanskoll om hur hon skulle bemöta någon som säger att assistans kostar för mycket för samhället och vad någon tjänar på att funktionshindrade får stöd att leva som andra. För Yasmin Nilson som vuxit upp i ett samhälle där personlig assistans ses som en rättighet är det självklart att värdighet ska få kosta.
– Tyvärr kanske det inte är så självklart längre, det har skett en förändring i synen på människor, det har blivit ett mer individualistiskt egosamhälle.
Vad tänker du att det beror på?
– Om man ser politiskt så har höger- och vänsterregeringar regerat om vartannat, det går inte att skylla på en politisk sida och det är svårt att peka på specifika händelser. Det är en allmänt förändrad människosyn på alla områden i ett samhälle som blivit mer polariserat.
”Man undrar om de förstår vad de säger”
Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) har i rapporten Tecken på missbruk av Försäkringskassans förmåner hos den organiserade brottsligheten analyserat kopplingar mellan organiserad brottslighet och assistansersättning. Den säger tex att av 699 granskade privata assistansbolag, hade 83 en nära koppling till organiserad brottslighet.
Statsminister Ulf Kristersson sade i en TT-intervju följande om Nuc-rapporten: Men att det är fullt så illa tror jag inte någon visste, att alla de stora företagen var kapade i praktiken av kriminalitet. Stig Svensson, fd statlig utredare av assistanskriminalitet säger att Nuc-rapporten får det att låta värre än vad det är och att Ulf Kristerssons uttalande är absurt.
Hur ser du på det uttalandet?
– Det var oerhört överdrivet, det är så farligt hur man använder orden här. Det är som att man hasplar ur sig detta lite slentrianmässigt, man undrar om de förstår vad de säger och vilken påverkan det har på människors syn på personlig assistans, säger Yasmin Nilson.
Människor matas med att assistans är genomsyrad av kriminalitet

Yasmin Nilson möter kommentarer om att ”personlig assistans är genomsyrad av fusk/kriminalitet”. Hon anser att debatten om fusk och kriminalitet inom personlig assistans skapat en negativ bild som drabbar alla som är beroende av assistans.
– Det är hela tiden en kamp om vad människor ser och hör, om vilken kunskap som råder och vilken information som går ut till människor. Idag matas människor med att assistansen kostar för mycket och att den är genomsyrad av kriminalitet.
När Nuc-rapporten om organiserad brottslighet i personlig assistans kom kontaktade en gammal vän mig och sade att ”vad håller man på med i assistanssystemet egentligen, hela systemet borde ju tas bort om så mycket pengar försvinner till kriminella”.
– Då borde du svara vet du vad det innebär?
Jag svarade att det finns ju fusk även i VAB, ska man då ta bort hela det systemet, nej det tyckte han ju inte, det hade han ju egen erfarenhet av..
– Om personlig assistans tas bort förlorar människor sin frihet. Det är viktigt att bekämpa fusk, men det får inte ske på bekostnad av att assistansanvändare inte kan leva sina liv.
Rättigheter ska inte behövas försvaras med att de är kostnadseffektiva
Anders Lindberg och Bengt Westerberg intervjuades nyligen på Assistanskoll om att personlig assistans bör upprätthållas även när försvarsutgifter höjs eftersom de ska ses som en del av Totalförsvaret. Det tycker Yasmin Nilson är bra men hon tycker samtidigt att dessa rättigheter borde vara okränkbara.
– Eftersom det handlar om människovärde borde rättigheterna vara heliga i sig själva. Vi borde inte heller behöva argumenten att samhället tjänar så och så många kr på att personer har personlig assistans istället för institutioner.
Vårdföretagarna beställde en rapport från Grant Thornton som sade att hemtjänst och boende i vissa fall kan kosta lite mindre än assistans fast då till priset av enorma kvalitetsskillnader…
– Så om assistans är några kr dyrare ska den avskaffas då? Egentligen ska vi inte behöva argumentera i de banorna men vi tvingas till det för att motparten som har makten inte lyssnar på andra argument än siffror, säger Yasmin Nilson.
Vackra ord utan djup
Det låter ofta vackert när politikerna i riksdagspartierna talar om personlig assistans men det känns inte som att det alltid grundas i en äkta övertygelse och de verkar inte förstå vad som behöver göras, säger Yasmin Nilson.
– Idag säger politiker från höger till vänster att rättigheterna är viktiga men sedan görs inget mer. Även om jag naturligtvis inte vill det, men kan inte en toppolitiker bryta nacken så att man kan få en förståelse för vad det innebär.
Men på nittiotalet ansågs väl dessa rättigheter viktiga?
– Jo, det fanns en annan passion då, och ett samförstånd från höger till vänster om att dessa rättigheter är viktiga. Nu talar man sedan en tid från höger till vänster mest om att begränsa invandringen och det tror jag smittar av sig till inskränkningar även för oss med assistans.
Och i detta läge ska försvarsutgifterna höjas kraftigt, vad tror du det kan leda till?
– Jag tror vi går mot ett mer inskränkt samhälle där det mänskliga värdet inte värderas på samma sätt. Personer som är beroende av systemet ses som svaga och man missar vad vi kan tillföra tack vara den hjälp vi får.
Fanns en tid när vi levde på ålderdomshem…
Det fanns en tid när varken förskolor eller assistans fanns, då var många kvinnor hemmafruar och personer med funktionsnedsättningar levde på institutioner och ålderdomshem, säger Yasmin Nilson.
– Vill man tillbaka till det, vi kan se på USA hur saker förändras nu, Donald Trump gjorde tex narr av en journalist med CP, och så väljer man honom som president. Jag hoppas fortfarande att vi har bättre värderingar i Sverige och att det inte kommer gå så långt här, säger Yasmin Nilson.
Yasmin Nilson intervjuades av Kenneth Westberg 2025-06-26
Vidare läsning
Yasmin Nilson – “Jag ber inte om sympati – men jag kräver respekt”
Podden Soluret som drivs av Yasmin Nilson