Att resa med personlig assistans
- svar av Jessica och Adolf

Jessica svarar på Att resa med personlig assistans

Att resa med sina personliga assistenter är ett kapitel för sig. Det är så mycket som är annorlunda jämfört med hemma, och det mesta kan faktiskt hända. Något denna artikel också visar.

Jag håller med Bengt att man ibland tar med sig för få assistenter på en resa. Men jag vill poängtera att motsatsen också kan ske. Jag har råkat ta med mig för många en gång. Det var den första gången jag åkte med flera utomstående assistenter, och utan någon erfarenhet hade jag inte sett till att vi diskuterat förväntningar och regler i förväg. Jag trodde i min enfald att de skulle förstå ändå. Det som hände då var att de fick så mycket ledig tid att de började se det hela som semester istället för en tjänsteresa. Deras ansvarskänsla minskade mer och mer under resans gång. Det hela komplicerades av att jag med på resan också hade med mig en anhörig som blev minst lika irriterad över mina assistenters beteende som jag. Konflikten var ett faktum, och att ta hand om sådant på sin semester är inte vad man vill.

Sedan denna händelse tar jag inte med fler än vad som absolut krävs, även om det någon gång visat sig vara för få. Jag vill inte riskera att samma sak händer igen, trots att mycket säkert berodde på ett bristande arbetsledarskap från min sida. Dessutom är jag numer tydligare med att det är arbetsresor det handlar om, och skriver så fullständiga reseavtal jag bara kan (med reservationer att det mesta kan förändras väl på plats). Jag tycker att det är viktigt att det står på pränt någonstans, så att ingen kan säga att något inte hade diskuterats innan. Sedan ska man naturligtvis även diskutera igenom avtalet muntligt så att man kan förtydliga vissa saker som kanske kan missförstås.

Vilka som jag väljer att ta med tänker jag också numer noga över, eftersom det krävs mer av en assistent på en resa än hemma till vardags. Det är sämre arbetsmiljö och de ska kunna hantera oförutsedda situationer utan att bli handlingsförlamade. De får helt enkelt inte vara så bekväma, eller vara rädda för "lite skit under naglarna". Det gör ju dock att ens urval av assistenter kanske minskar. Det blir lätt att samma personer följer med på alla resor. Det är då viktigt att dessa får ordentligt ledigt innan och efter en resa. Jag känner nämligen igen resonemanget att man ibland har en tendens att köra slut på duktiga assistenter. Antingen beror det på bekvämlighet, som Bengt nämnde, men det kan även bero på att man tror på sina assistenter som säger sig orka. Det är viktigt att man som arbetsledare sätter ett stopp här. För oavsett vad assistenterna säger fungerar detta inte hur länge som helst.

Jessica, 2007-06-05


Adolf svarar

Hur många assistenter ska man ha med på resan?

För mig har det fungerat bäst med enbart en assistent. Visst finns det dagar - främst flygresdagarna - med mycket jobb och stress för assistenten och enbart lite tid att vila sig. Men när vi är väl framme och jag ska arbeta, då finns det inte lika mycket att göra och min assistent kan dra sig tillbacka med en bok, vila sig på rummet (om hotellet är i närheten), ta en promenad i stan eller umgås med mina kolleger och deras assistenter. Mobiltelefonen har betytt väldigt mycket för oss båda i det avseende. Jag behöver bara skicka ett SMS med "kom". Det förutsätter förstås att vi vet i förväg att våra mobiler kommer at fungera i ett visst land.

Om tre personer reser tillsammans, uppstår en helt annan dynamik än om det är två. Det kan ibland bli en uppdelning i 2 +1 där assistenterna umgås mest med varandra. Här en skräckhistoria som har verkligen hänt. Tommy ringde mig från San Francisco och bad om hjälp. Hans assistent för resan hade föreslagit Tommy att ta med även en kompis till assistenten. Kompisen skulle ju kunna hjälpa till exempelvis med att lyfta Tommys rullstol i trappor. Men det fungerade inte som Tommy hade tänkt sig. Kompisarna gick ut på stan efter att Tommy hade lagt sig och ville inte stiga upp före lunchtid. De var ju i San Francisco! En sådan chans får man inte så ofta.

Att ta med två assistenter skulle innebära mycket högre kostnader för flyget, mat och rum. När det gäller mina arbetsresor betalar konferensarrangörerna hotell, mat och flygbiljetter. Med två assistenter skulle mitt deltagande bli mycket dyrare eller t o m för dyrt för dem. En del av assistenternas reskostnader skulle jag kunna betala med min assistansersättning, men jag reser så ofta i arbetet och privat att jag snart skulle känna begränsningar.

En annan aspekt är lönsamheten utifrån min assistents perspektiv. Han jobbar som frilansande artist och tycker om att arbeta för mig bl a därför att han får bra betalt för relativt korta insatser. Är jag i Stockholm, jobbar han inte för mig. Då arbetar mina vanliga schemalagda assistenter. Om jag reste med en assistent till, skulle han endast tjäna hälften av det som han tjänar nu vilket förmodligen skulle innebära för lite incitament.

Men den nya arbetstidslagen, ATL (1982:673) då? Den tillåter inte att man arbetar mer än 11 tim om dygnet. Jag är själv arbetsgivare för min reseassistent vilket underlättar saken. Då gäller nämligen inte ATL utan lag (1970:943) om arbetstid m.m. i husligt arbete som ser mera pragmatiskt på saken. Visst innebär det mer administration och ansvar att vara arbetsgivare, men i ATL-avseende är det en klar fördel.

Adolf Ratzka 2007-06-16 admin@independentliving.org

Skicka sidan till: