"Regeringen måste agera mot orimliga återkrav"

Det är orimligt att assistansberättigade sätts i livslång skuld för att de förbisett att anmäla ett ändrat förhållande, särskilt då det är otydligt vilka förhållanden som ska anmälas. Christofer Bergenblock som kräver åtgärder från ansvarig minister.
Centerpartisten Christofer Bergenblock har ställt följande skriftliga fråga till Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall:
Avser statsrådet att ta några initiativ i syfte att förtydliga grunderna för när återkrav kan ställas av Försäkringskassan kopplat till personlig assistans?
Maria Andersson krävs på 1,16 miljoner kr
Christofer Bergenblock hänvisar till ett fall med en assistansberättigad kvinna, Maria Andersson, som beskrevs den 19 feb i DN. Hon har fått 1,16 miljoner i återkrav för att hon inte anmält till Försäkringskassans avdelning för assistansersättning att hon slutat arbeta 2014 efter ett halvårs halvtidsanställning, vilket Försäkringskassan nu säger innebar ”väsentligt ändrade förhållanden”. Antalet assistanstimmar var dock lika många före, under och efter den korta period som hon arbetade. Vid en prövning 2024 drogs hennes assistans ner med 1 tim och 44 min/dygn vilket Försäkringskassan nu vill ha återbetalt retroaktivt för senaste tio åren.
– Naturligtvis blir man väldigt upprörd när man läser om Maria Andersson, men tyvärr är det bara ett exempel bland många där Försäkringskassan ställer orimliga återbetalningskrav på enskilda individer eller på assistansanordnare, säger Christofer Bergenblock.
Omöjligt betala tillbaka
Att ett återkrav leder till en skuld på 1,16 miljoner för en person i Maria Anderssons situation är inte acceptabelt säger Christofer Bergenblock.
– Maria Andersson saknar förvärvsinkomst liksom många andra assistansberättigade. När Försäkringskassan väljer att gå tio år tillbaka i tiden blir det snabbt väldigt stora belopp. Även om det, som i Marias fall, bara handlar om drygt en timme för mycket assistans per dag, blir det summor som är omöjliga att betala tillbaka.
Hade meddelat annan avdelning på Försäkringskassan
Maria Andersson hade 2014 i sitt sjukpenning-ärende meddelat Försäkringskassan att hon slutat arbeta. Den informationen gick dock inte vidare till avdelningen för assistansersättning, vilket Christofer Bergenblock tycker gör fallet än mer upprörande.
– En statlig myndighet behöver ha rutiner för att information som kommer myndigheten till del också förs vidare till alla berörda handläggare. Det är orimligt att en enskild individ ska ansvara för att informera olika delar av samma myndighet.
Regeringen måste förtydliga grunderna för återkrav
Problematiken har under lång tid uppmärksammats från funktionsrättsorganisationer och assistansanordnare men åtgärder från regeringen har uteblivit, säger Christofer Bergenblock som vill att regeringen nu agerar.
– Det finns en stor osäkerhet om vad ”väsentligt ändrade förhållanden” innebär. Regeringen måste förtydliga grunderna för när återkrav kan ställas.
Självklart vid bedrägerier
Cecilia Blanck på JAG har i en intervju på Assistanskoll kritiserat till att ett förbiseende, missuppfattning eller anonym anklagelse leda till återkrav på miljonbelopp, och anser att återkrav bara borde kunna ske vid bedrägerier. Christofer Bergenblock anser att det nu behövs en tydlighet kring grunderna för återkrav.
– Utgångspunkten måste vara att rena förbiseenden eller missuppfattningar inte bör leda till återkrav. Däremot ska rena bedrägerier och brottslighet naturligtvis alltid beivras genom polisanmälan och krav på återbetalning av hela beloppet.
Undersök varför återkraven ökat kraftigt
Statistik från Försäkringskassan visar att gjordes det återkrav på 184 miljoner från assistansberättigade 2024, en ökning från 76,7 miljoner året innan. Detta tycker Christofer Bergenblock är en oroande ökning.
– Det finns all anledning att följa utvecklingen och regeringen bör låta utreda varför utvecklingen ser ut som den gör, vad är kriminalitet och vad är missförstånd?
Förändra behovsbedömningarna
Antalet återbetalningskrav ökar troligen på grund av att Försäkringskassan själv har ändrat grunden för när man har rätt till personlig assistans, vilket Christofer Bergenblock anser är orimligt.
– Under de senaste tio åren har bedömningarna ifrån Försäkringskassan blivit allt snävare, vilket gör att 17 procent färre har rätt till assistans idag jämfört med 2015. Centerpartiet vill att det görs en översyn av behovsbedömningarna för personlig assistans så att samtliga hjälpmoment för alla grundläggande behov ger rätt till personlig assistans, säger Christofer Bergenblock.
Christofer Bergenblock intervjuades av Kenneth Westberg 2025-02-26
Vidare läsning