annonser
annons Assistansförmedling, 0470 78 88 12
annons STIL, Alla har rätt att bestämma i sitt liv
annons Saxerna Omsorg
annons Humana Personlig assistans
annons JAG Personlig assistans
annons Maxia Care, tel 010 516 44 77
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Alma Assistans AB
annons Assistans Kompetens i Sverige AB
annons Vivida Assistans
annons Rehab Station Assistans
stöd assistanskoll, donera pengar med swish till nummer 123 191 01 40


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Försäkringskassan förtydligar föräldraansvar

I en ny rättsfallsöversikt görs en rad förtydliganden om hur långt föräldrarnas ansvar sträcker sig när ett barn har assistansersättning. Ställningstagandena gäller personlig hygien, kommunikation och tillsyn. Förändringarna får samtidigt kritik från tex RBU.

I Rättsfallsöversikt - personlig assistans (föräldraansvar) 2015:1 har Försäkringskassan analyserat domar från Högsta förvaltningsdomstolen och kammarrätterna.

I en tidigare intervju på Asssistanskoll var Inspektionen för Socialförsäkringen kritisk till att reglerna för föräldraansvaret var så otydliga.

Följande ställningstaganden har nu gjorts:

 • Grundläggande behov – personlig hygien:
  Försäkringskassan anser att hjälp med personlig hygien inte till någon del omfattas av normalt föräldraansvar för barn från och med nio års ålder.
 • Grundläggande behov - kommunikation:
  Försäkringskassan anser att något föräldraansvar inte ska beaktas för hjälp med kommunikation i vanliga sociala situationer, t.ex. fritidsaktiviteter utanför skola, fritids och familj för barn från sex års ålder.
 • Tillsyn som andra personliga behov:
  Försäkringskassan anser att tillsyn, som räknas till andra personliga behov, helt omfattas av normalt föräldraansvar för barn till och med fem års ålder.
  Försäkringskassan anser att behovet av tillsyn, som andra personliga behov, delvis omfattas av föräldraansvaret för barn från och med sex års ålder.
  Försäkringskassan anser att behovet av tillsyn som andra personliga behov helt faller utanför normalt föräldraansvar för barn från 12 års ålder.
 • Tillsyn som grundläggande behov:
  Aktiv tillsyn av övervakande karaktär, vilken förutsätter ingående kunskaper om barnet, kan helt eller delvis gå utöver ett normalt föräldraansvar även för barn till och med fem års ålder.

Kritik mot Försäkringskassan

Det har riktats kritik mot Försäkringskassans ställningstaganden. I en artikel i Föräldrakraft säger bland annat Henrik Petrén, generalsekreterare på RBU, att förändringarna kommer att leda till fyrkantiga bedömningar där individen glöms bort. RBU anser att föräldraansvar är att be om hjälp och se till att barnet får del av de stödinsatser som samhället har att erbjuda.

Vidare läsning

Pressmeddelande från Försäkringskassan

Rättsfallsöversikt - personlig assistans (föräldraansvar) 2015:1

Föräldrakraft: Hård kritik mot Försäkringskassans utspel om föräldraansvar

ISF intervjuas på Assistanskoll om brister i bedömningen av föräldraansvar

Skicka sidan till: