läs skrivbordsversionen istället
– Att privata assistansföretag kan göra vinst är naturligt och önskvärt, det krävs för att driva en verksamhet.
Regeringen har nyligen i samarbete med Vänsterpartiet tillsatt en utredning som ska leda till att i stort sett allt överskott återinvesteras i verksamheten och att idéburna alternativ istället ska gynnas. Vilhelm Ekensteen i Intressegruppen för assistansberättigade är kritisk till detta eftersom han anser att den frihet och makt över sitt liv som personer med stora funktionsnedsättningar har via rätten till personlig assistans bygger på möjligheten att välja till sig bra assistans och välja bort den man inte vill ha.
– Mångfald av assistansverksamheter är en förutsättning för att assistansreformen ska fungera och fortsätta att ge assistansberättigade myndighet över sitt liv. Det är oerhört viktigt att utredningen inte landar i förslag som skadar den nödvändiga mångfalden av anordnare. Det är självklart bra med SVB-företag och att t ex brukarkooperativ gynnas, men jag tror att ett utrymme för vinstintresset också behövs, liksom i dag.
Vilka följder kan det få om vinstuttag stoppas i assistansbranschen?
– Det kan leda till att valfriheten upphävs för många. Då skulle klockan vridas drygt tjugo år tillbaka.
Om vinstuttag stoppas tror Vilhelm Ekensteen att de som blir kvar är några brukarkooperativ och en del andra. Men det är svårt att förutsäga menar han vilket ger en stark oro.
– Man ska komma ihåg att direktiven tycks rikta sig mot företag eller assistansanordnare som tillsammans har ett mycket stort antal assistansberättigade, i många fall bra, seriösa anordnare. Att ifrågasätta dem alla är att ifrågasätta de livsförutsättningar många assistansberättigade grundar sin tillvaro på i dag. Framför allt vill man givetvis inte tvingas in i ett beroende av det kommunala monopolet.
Det har talats om att enbart tillåta så kallade SVB-bolag där överskottet i princip ska återinvesteras i verksamheten. Högsta tillåtna vinst skulle vara statslåneräntan (just nu 0,58 %) + 1 % på det kapital som ägarna investerat i bolaget.
Hur många tror du vill driva sådana bolag?
– Säkert några, men om det blir tillräckligt många är väldigt osäkert. Att initiativ och ansvarstagande i så stor omfattning som behövs skulle dyka upp på närmast helt ideell väg ter sig som önsketänkande. Och det är inte välgörenhet man vill ha. Att assistansberättigade med sin assistansersättning inte ska kunna efterfråga professionell anordnarkompetens är ogenomtänkt. I dag kan man det.
Kommer det att finnas idéburna aktörer som kan ta över?
– De skulle sannolikt långtifrån räcka till.
Tror du att de som driver bolag kommer att höja sina löner istället för att ta ut vinst?
– Hellre än att spekulera i vägar att kringgå en ogenomtänkt lagstiftning vill jag förorda legal möjlighet till ett rimligt vinstuttag.
Det har förekommit höga vinstuttag i assistansbranschen och Vilhelm Ekensteen anser att det varit ett problemsom bidragit till att tex vissa politiker nu anser att schablonbeloppet är för högt.
– Ja, enskilda stora överskott pga volym eller kvalitetsdumpning i det förflutna har gett missvisande signaler. Att bedriva bra assistans medger i själva verket inte stora marginaler. Dagens otillräckliga utveckling av schablonbeloppet hotar tvärtom, om den fortsätter, möjligheterna att rekrytera och behålla bra personliga assistenter, täcka den enskildes assistansomkostnader etc, allt en förutsättning för god assistans. Bevarad mångfald, där det går att söka sig till bättre anordnare, är ett viktigt medel mot för stora överskott.
Hur anser du att för stora vinter kan motverkas?
– Skattelagstiftningen hör till det regelverk som bör motverka oskäliga vinster. Det krävs också höga kvalitetskrav på den assistans anordnarna lämnar. Men en alltför restriktiv inställning till vinstuttag ur överskottet framstår som ett feltänkande som riskerar att avskräcka önskvärda enskilda initiativ till att anordna assistans som svarar mot behov och efterfrågan, säger Vilhelm Ekensteen.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.