läs skrivbordsversionen istället

Almedalen 2015 – ” Den alternativa kostnaden för assistansen är förmodligen mycket högre”


Suzanne Elmqvist från IfA var moderator

På IfA.s seminarium Personlig assistans 2025 fick två ledamöter i Socialutskottet chansen att presentera sina visioner för framtiden. Sofia Fölster(M) bad publiken att uppmärksamma begreppet alternativkostnader och Mikael Dahlqvist(S) flaggade för ett nytt nätverk om funktionshindersfrågor. Annars blev det mest diskussion om dagsaktuella politiska frågor.

På tisdagen 30 juni höll IfA, Intressegruppen för assistansberättigade, sina två seminarier i Almedalen. Det första tog upp personlig assistans i framtiden, eller som moderatorn, Suzanne Elmqvist, IfA sa inledningsvis:”ett samtal om visioner”. För att få perspektiv på frågan bad hon först publiken att titta tio år bakåt i tiden.
– Kommer ni ihåg vad som hände 2005, har ni några minnesbilder? Första Youtubeklippet kom 2005, det blev rökförbud på restauranger och Angela Merkel blev Tysklands förbundskansler. Om ni tycker att det var länge sen det kan vara olika men vad ser vi om vi tittar vi tio år framåt i tiden, hur vill vi att assistansen kommer att vara då?

Förväntningar på framtiden

Sophie Karlsson, Verksamhetsansvarig IfA, tog därefter upp en rad punkter på saker som IfA vill förbättra, vad som ska råda gällande den personliga assistansen om 10 år. Så här ser de ut i punktform:

Medhåll från politikerna


Sofia Fölster(M) vänster, Sophie Karlsson (IfA) mitten, Mikael Dahlqvist(S) höger

Politikerna i panelen, Sofia Fölster, Moderaterna och Mikael Dahlqvist, Socialdemokraterna, var både ense om att de flesta av de punkter som Sophie Karlsson tagit upp var självklarheter. Sofia Fölster tog upp rättssäkerheten.
– Man ska veta från början hur lång handläggningstiden för sitt beslut ska vara, vad man kan vänta sig och inte stå maktlös i den situationen. Man ska inte behöva känna en massa jurister för att få det man är berättigad att få.
Mikael Dahlqvist sade att det är tråkigt att ”det här med självbestämmande” inte fungerar.
– En individ med någon form av funktionsnedsättning måste få styra och ställa med sitt liv precis som hon eller han vill, så är ju LSS intentioner. Så en del av de här sakerna tycker jag vi ska kunna nå inom ett par år medan andra ka ta lite längre tid.

Text: Erik Tillander

Skicka sidan till: