Lyssna

Tobias Holmberg – ”Riskgrupperna betalar ett högt pris för att andra ska kunna leva som vanligt”

Tobias Holmberg
Tobias Holmberg, Foto: Marcus Posada

Tobias Holmberg har gått igenom en Covid 19 infektion, han tycker isoleringen varit tuff och är kritisk till den svenska strategin mot Corona/Covid 19. Assistansen har dock fungerat och han har blivit van vid digitala möten, gjort en podd om funktionalitet och sett en stor mängd serier på Netflix.
– Man behöver en paus från omvärlden, säger Tobias Holmberg.

Den 23 december testades Tobias Holmberg positivt för Covid19.
– Jag fick plötsligt hög feber och som sedan höll i sig i flera dagar, berättar han och fortsätter:
– Jag klarade mig förhållandevis bra, behövde inte sjukhusvård men var ordentligt däckad i två veckor. Jag var väldigt trött och sov mycket och tappade smak några dagar. En jättekonstig upplevelse.
Han säger att han har stor erfarenhet av förkylningsinfektioner men att detta inte alls liknade en vanlig förkylning.
– Först när det började gå över fick jag andra vanliga förkylningssymptom med lite hosta och snuva. Men då hoppade febern upp och ner, jag kunde må ganska bra, och en timme senare ha 39 grader och vara helt förstörd. En mycket konstig upplevelse som skiljde sig från alla andra förkylningar jag haft. En lunginflammation är ju ingenting jämfört med det där.

Tillhörde själv riskgrupp

Men även den långa tiden före han blev sjuk beskriver han som stundtals mycket svår. Han hade själv tidigt räknat ut att han tillhörde en riskgrupp och fick det också bekräftat av en av sina läkare som ringde upp honom. Situationen gjorde honom orolig, främst för att han tvivlade på att han skulle få den hjälp han skulle behöva i vården.
– Jag har ju många bekanta som jobbar i sjukvården och som vittnade om hur det såg ut där. Så jag tänkte om jag blir sjuk så kommer det inte finnas kapacitet för att hantera det - så det har nog varit den största oron: att jag nog inte kommer få vård om jag blir sjuk.

Isoleringen stundtals mycket svår

Tobias Holmberg hade fram till mars i fjol, strax före pandemiutbrottet nådde Sverige, jobbat på STIL:s kontor i Farsta, och pendlat varje dag mellan Stockholm och Norrköping, där han bor. I mars bytte han jobb och blev politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Norrköping och blev omedelbart tvungen att sköta jobbat hemifrån. Under hösten bytte han arbete igen och är numera politisk sekreterare i Linköpings kommun.
– Det var en ganska brutal omställning att gå från det intensiva livet med att pendla till Stockholm och plötsligt börja jobba hemma och leva isolerad.
Isoleringen beskriver han som värre än oron.
– Ja utan tvekan. Just känslan av att bli lämnad. Framför allt i somras i och med att det var vi i riskgrupperna som ska isoleras och ta ansvaret. Det är ett högt pris att betala för att alla andra skulle kunna leva som vanligt. Jag är en social person och tycker om att ha mycket kompisar. Stundtals har jag tyckt att det varit skitjobbigt.
Fick du något stöd i det läget?
– Från samhället? Nej nej, snarast tvärtom. Många gånger har jag känt mig väldigt utelämnad med att hantera allt på egen hand. Men Jag har fått bra stöd från STIL och det är klart att jag fått stöd av kompisar och andra i liknande situationer. Och Netflix förstås, det är ju också en form av stöd.

Kritisk till den svenska strategin

Tobias Holmberg har under pandemin producerat podcasten "Full rulle" tillsammans med filosofen Emma Åstrand, där de tagit upp bland annat Coronapandemin. Tobias Holmberg är mycket kritisk till den svenska strategin under pandemin, framförallt anser han att riskgrupperna fått ta ett alldeles för stort ansvar.
– Det är en betydande skillnad på uppmaningen till oss, att hålla sig isolerad, och de andra som ska "hålla avstånd" som Folkhälsomyndigheten gång på gång upprepat. Den ena gruppen ska vara lite restriktiv medan det andra ska utestängas totalt. Den strategin är i grunden extremt orättvis och har slagit oproportionerligt hårt mot oss i riskgrupp. Alla andra har kunnat leva ungefär som vanligt och det har känts: man känner sig jävligt utanför när man sett hur världen fortsatt för dem som inte tillhört riskgrupperna.

Bristande information om vaccinering

Tobias Holmberg tar stöd av Coronakommissionens rapport som kom strax före jul.
– I den framgick det tydligt att den största orsaken till det stora misslyckandet är den stora smittspridningen i allmänhet. I andra länder har man till exempel testat och haft smittspårning och rekommenderat munskydd, något Världshälsoorganisationen, WHO, uppmanade till redan i mars i fjol.
Han har visserligen förståelse för att det tar tid med vaccinationerna men han tycker att det svenska misslyckandet ändå fortsätter på andra plan.
– Det är en enorm brist på information och det är stora skillnader i olika regioner. När jag, som ändå är van att sätta mig in i komplexa myndighetsstrukturer, försöker sätta mig in i det är har jag svårt att orientera mig och jag kan tänka mig hur det är för personer som inte är vana. Det är jättesvårt att hitta tillförlitlig information.

Flexibla assistenter

Tobias Holmberg säger att han har haft personlig assistans sedan han var liten och att han nu har det 24 timmar/dygnet. Han har i dagsläget sex assistenter som jobbar olika mycket. I och med att några av dem ibland varit sjuka, eller träffat andra som varit sjuka de gjort tillfälliga schemaändringar.
– Vi har fått flytta om i schemat en hel del eftersom det varit svårt att skapa marginaler så jag har kunnat känna mig säker. Men mina assistenter har varit otroligt flexibla och förstående. Jag kan förstå att det har varit svårt också för dem i och med att det också gått ut över deras privatliv. Och det var garanterat inte kul att jobba i skyddsutrustning hemma hos mig hela julhelgen. En av mina assistenter blev sjuk, förmodligen smittad av mig, men alla andra har klarat sig.

Speciellt att rekrytera under pandemin

Tobias Holmberg blev tvungen att rekrytera en ny assistent i augusti, mitt under pandemin. Han berättar att det var lite speciellt att utlysa en tjänst under de omständigheterna.
– Del var väldigt tydligt att många förlorat jobbet och jag hade rekordmånga som sökte. I bästa fall brukar jag ha 50 - 60 men nu var det 250. Bara att sålla bland ansökningarna blev en gedigen uppgift. Under normala omständigheter försöker jag träffa dem men det gick ju inte nu så jag körde digitala intervjuer. Det funkade men det var ju något nytt och svårt att få samma känsla. Det handlar ju så mycket personkemi och att bilda sig en sådan uppfattning digitalt är svårt. Den enda jag träffade IRL var han som sedan fick jobbet.
Hur blev utfallet?
– Ja, han har jobbat sex månader nu och det funkar bra. Det var skönt att ha så många sökanden och det var många som hade kunnat bli bra. Ett ovanligt privilegium.

”Blivit vass på digitala möten”

Under isoleringen har Tobias Holmberg jobbat ”helt och hållet” digitalt. Han säger att det generellt fungerat bra och han beskriver det som intressant och utmanande med att ha digitala möten.
– Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om det. Jag har blivit jävligt vass på digitala möten kan jag säga. Det är ett fantastiskt verktyg men jag skulle inte vilja jobba så permanent. Å ena sidan förlorar vi många, framför allt äldre, som inte känner sig bekväma på de digitala plattformarna men vi når å andra sidan andra grupper och vi har fått in jättemånga nya yngre.
Tror du, som många andra, att digitala möten kommer att ersätta möten IRL även i framtiden?
– Jag tror det är här för att stanna men inte att det kan ersätta alla möten. Det är ett faktum att det tar mycket mindre tid i anspråk och att det för vissa typer av möten funkar det väldigt bra. Det svåraste är möten med nya människor, att det är svårare att lära känna varandra via nätet.

Netflix som stöd

På frågan om han, som somliga andra, påbörjat någon speciell hobby svarar han att han haft lite svårt att få ro till något ”kreativt projekt” men att han läst lite mer än vanligt och att han var mycket ute i solen under sommaren och blev riktigt solbränd.
– Men jag har sett allt på Netflix och andra streamingtjänster. Jag har verkligen behövt den verklighetsflykten som det kan ge. Man behöver en paus från världen.
Har du några tips?
– En amerikansk realityserie som hette ”Below deck” som jag såg när jag var sjuk - mycket spännande serie om livet på en lustjakt i 120 avsnitt. Lagom att ta sig an en vecka... En annan heter ”Upload, på Amazon Prime, en fantastisk framtidsdystopi om digitaliseringens möjligheter men också nackdelarna när det sker i ett kapitalistiskt system, lite ironiskt att den ligger hos just Amazon.
Nu när du haft Corona, finns det ett tydligt ”före och ett efter”?
– Ja, utan tvekan. Framför är jag inte lika nojig längre, även om jag kanske överhajpar grejen med antikroppar och intalar mig själv att jag i princip är odödlig. Det är jättedumt, men det är också mycket välbehövligt. Men det har varit jätteskönt att faktiskt få träffa kompisar och alla mina syskonbarn nu. Just nu vill jag bara att vaccinationerna ska gå så fort som möjligt, och att så många som möjligt tar de, så det blir ett slut på det här. Men det är en nog bit kvar, avslutar Tobias Holmberg.

Tobias Holmberg intervjuades av Erik Tillander 2021-02-03


Få Assistanskolls artiklar i din brevlåda! Prenumerera på nyhetsbrevet..

Skicka sidan till: