Vibeke Marøy Melstrøm, assistansanvändare, Norge – ”Periodvis har assistenterna lämnat mat på terrassen”
I mars förra året stängdes dörrarna för assistenterna berättar Vibeke Marøy Melstrøm, hennes man hjälpte henne inne i huset och de personliga assistenterna, handlade, lagade och levererade mat. Sedan augusti arbetar assistenterna inne igen, men med klädbyte och munskydd.
Vibeke Marøy Melstrøm bor i Ski kommun strax söder om Oslo i Norge. Hon har BPA (Brukerstyrt personlig assistanse) och normalt sju anställda assistenter, två vikarier som hoppar in och en som åker med på resor.
– Min man har också en vikarieanställning. Jag har haft assistans sedan 1992 och har 65 assistanstimmar i veckan.
Lever mycket isolerat
Sedan Coronaviruset, Covid 19 kom i mars förra året, arbetar Vibeke Marøy Melstrøm hemifrån.
– Det skulle bli mycket problematiskt om jag blev smittad, så jag och min man lever mycket isolerat. Sedan mars förra året har jag varit i butik två gånger. Vi har en hytte på Vestlandet, där har vi varit tre gånger i fjol, enbart i stugan. I somras träffade vi vänner tre–fyra gånger ute på terrassen, runt en grill. Min far som bor två hus bortom mig har fått båda vaccindoserna. Han är nu den enda person förutom assistenterna som varit inne i huset på middag med avstånd.
Stängde dörrarna i mars förra året
I mars ifjol stängdes dörrarna till huset berättar Vibeke Marøy Melstrøm. Då började hennes man hjälpa henne med allt hon behöver inne i huset, tex i och ur säng.
– Assistenterna gjorde sysslor som att sköta trädgården, handla mat och laga mat som de levererade på terrassen, så gjorde vi från mars till augusti ifjol. I september öppnade vi dörrarna igen, sedan dess har två assistenter varit inne hos mig och de andra har handlat och gjort saker utanför som tidigare.
Använder ni skyddsutrustning?
– Ja, de assistenter som kommer in i huset går in i källaren och byter om till kläder de har här, tvättar händer, och har munskydd hela tiden när de är inne i huset.
Fått första vaccindosen
Vibeke Marøy Melstrøm fick första vaccindosen för en vecka sedan och får nästa 29 april, hennes man har just fått andra dosen av Pfizervaccinet.
– Vi kommer dock att fortsätta med samma försiktighetsåtgärder.
Har assistententerna fått vaccin?
– En assistent fick första Astradosen för fyra veckor sedan, men hon får inte dos 2 nu eftersom Astras vaccin stoppats i Norge. Två andra assistenter skulle fått Astra men det är inställt tills vidare.
Har någon i din närhet varit smittad?
– Ingen assistent, men min mans dotter med familj som bor i England har varit smittade, de kom hem till Norge i somras.
Dialog med assistenterna
Vibeke Marøy Melstrøm säger att hon varit rädd för att bli smittad eftersom hon vet att det kan bli allvarligt.
– Även om jag och min man levt mycket isolerat så har alla assistenter sina familjer och sina liv och jag kan ju inte kräva att de alltid sitter hemma. Men de är försiktiga och tar hänsyn både till mig och sina familjer. Det finns ju både nationella och lokala begränsningar i allas våra liv, tex skolstängningar och stängda butiker.
Har du en dialog med assistenterna om hur de lever?
– Vi känner varandra bra och pratar hela tiden om vad vi gör i våra liv.
Hur ser du på om en assistent inte skulle vilja vaccinera sig mot Covid 19?
– Då får man ha i dialog och försöka hitta en lösning.
Skyddsutrustning från Kina
Vibeke Marøy Melstrøm arbetar som Generalsekreterare på Uloba – Independent Living Norge, Norges största assistanskooperativ med 2000 assistansanvändare som medlemmar. Alla kurser, möten, seminarier och aktiviteter sker via nu Teams.
– Vi följer hela tiden upp hur våra medarbetare har det, att allt fungerar. Några tycker det är tufft att vara hemma hela tiden, men i stort går det bra. Vi är vana med digitala medier sedan tidigare.
Vad gör Uloba för sina medlemmar?
– Vi var tidigt ute i mars ifjol med nätkurser, seminarier om smittan och förebyggande åtgärder. Vi fick igenom att personliga assistenter behandlas som kritisk personal vilket bland annat innebär att assistenter prioriteras för att få vaccin, att de får ha sina barn på skolan även om det är hemundervisning och att de kan pålegges å arbeta mer än vad kollektivavtalet normalt tillåter.
ULOBA skapade en nätportal för massrekrytering och införde en Coronatelefon med 24 timmars bemanning fortsätter Vibeke Marøy Melstrøm.
– Vi har hela tiden sänt ut information om vilka nationella och lokala regler som gäller och tips om tex hur man skyddar sig. Vi har också skickat ut skyddsutrustning till medlemmarna
Fick ni ut skyddsutrustningen snabbt?
– Ja, vi beställde så fort vi kunde från Kina, vi fick det på plats ganska fort, vi har hela tiden en beredskapsgrupp.
Yngre lider mer av isolering
Vibeke Marøy Melstrøm upplever isolering i den meningen att hon inte varit ute, men annars har hon sitt arbete och sin familj. Andra assistansanvändare i Uloba har dock upplevt mer isolering berättar hon.
– Särskilt unga har blivit isolerade från vänner och kamrater, det varit ett större problem för de än för vuxna. Vi fortsätter dock med digitala möten, och hoppas att folk ska kunna träffas till sommaren och hösten.
Restriktionerna i Norge just nu
I Norge finns både nationella och lokala restriktioner mot Coronaviruset. Just nu råder ett nationellt förbud mot att servera alkohol, och det får inte vara mer än tio personer i sällskap på en restaurant, säger Vibeke Marøy Melstrøm.
– Du får inte ha mer än två personer på besök hemma, gymnasie och högskolor har hemundervisning, medan grund och förskolor är öppna. Sedan finns det strängare regler lokalt om smittan är högre, med tex skolstängningar. Munskydd ska användas i affärer och kollektivtrafik i städer om man inte kan hålla avstånd. Om du varit utomlands, tex i Sverige är det 10 dagars karantän och böter om man inte följer karantänsreglerna.
Nöjd med att regeringen tog ledningen
Vibeke Marøy Melstrøm är i stort nöjd med restriktionerna i Norge.
– Jag tycker nationella myndigheter reagerade snabbt, regler infördes fort och jag tycker de har fungerat. En del hade kunnat gjorts annorlunda, tex tycker jag gränserna borde ha stängts tidigare.
Regeringen tog tidigt ledningen men har en ständig dialog med hälsomyndigheterna, fortsätter Vibeke Marøy Melstrøm.
– Det är viktigt att statsministern tog ledningen tycker jag. I Sverige verkar det varit Folkhälsomyndigheten som styrt utvecklingen.
Mycket debatt om Sverige
Det har varit mycket diskussioner om strategin i Sverige, säger Vibeke Marøy Melstrøm som tycker att det tog lång tid innan Sverige reagerade i början på pandemin.
– Sverige har ju velat hålla samhället mycket mer öppet, och smittan spreds mycket fortare där, särskilt på äldreboenden. Många har kritiserat Sverige men samtidigt har det funnits det en respekt för att man tänker olika, och vi får se vad som händer på längre sikt. Anders Tegnell har varit mycket omtalad i Norge och jag förstår att han gjort ett mycket bra arbete med Ebolaviruset tidigare, men det har varit mycket kritik mot honom nu, säger Vibeke Marøy Melstrøm.