Assistansbolag avskedar ovaccinerade assistenter

Lystra personlig assistans avskedar nu assistenter som vägrar vaccinera sig mot Covid 19. Den assistansberättigade som assistenten arbetar hos avgör dock om assistenten kan fortsätta arbeta. Detta framgår i artikelserie på SVT.

Lystra assistans är det första assistansbolaget som säger öppet att assistenter som inte vill vaccinera sig avskedas såvida inte den assistansberättigade accepterar ovaccinerade assistenter. Jesper Gullstrand, HR ansvarig på Lystra säger att det handlar om säkerhet.
– Våra anställda jobbar väldigt kundnära, närmare än en meter från de här individerna, och då ser vi att det är av stor vikt att våra anställda ska vara vaccinerade för att minska smittspridningen och utsattheten för våra kunder, säger Jesper Gullstrand till SVT.

Intervju med avskedad assistent

I ett annat reportage intervjuas Emma Sjöberg, som avskedades från sitt arbete som personlig assistent för att hon ville vaccinera sig. Hon anser att det borde vara en mänsklig rättighet att kunna avstå att ta vaccinet.
– Jag upplever att vi alla kan vara en risk för smitta oavsett om man är vaccinerad eller inte. Jag tycker att deras beslut skapar en onödig separation i samhället, säger Emma Sjöberg till SVT.

Krav på vaccinering från assistansberättigade

Assistanskoll har intervjuat tex Jessica Smaaland på STIL som anser att det borde vara krav på vaccinering av assistenter som arbetar hos assistansberättigade som är i riskgrupp. I en av SVT:s reportage kritiserar också assistansanvändaren Henrik Fannkvist assistenter som inte vill vaccinera sig. – Alla har rätt att välja att inte vaccinera sig men å andra sidan kan man inte välja helt fritt vilket jobb man då vill ha, säger Henrik Fannkvist till SVT.

Vidare läsning

Assistansbolaget Lystra om vaccinkrav på personalen

Emma från Sundsvall vägrade vaccinering - blev av med jobbat

Henrik kritiserar ovaccinerad vårdpersonal: "Oempatiskt"

Andra assistansbolag och Kommunal intervjuas av SVT


Tidigare intervjuer på Assistanskoll

Björn Jideus, Fremia – ”Vi anser att alla assistenter bör vaccinera sig”

Lia Scheding, Kommunal – ”Det är upp till varje assistent att besluta om vaccination mot Covid 19”

IfA, Lilly Key – ”Ingen kan tvingas att vaccineras”

Skicka sidan till: