Nya riktlinjer för vaccination får kritik

Efter förändringen av prioritetsordningen för vaccinering mot Covid 19 vaccineras personer med assistansersättning efter alla äldre än 65 år och flera andra grupper. Detta får nu kritik av Riksföreningen JAG.

19 mars skärptes prioriteringen

Den 19 mars skärptes prioriteringen så att de som står högst i varje fas ska få vaccin innan nästa grupp påbörjas. Personer med assistansersättning ligger i den gällande prioriteringen näst sist i Fas 2. Först ska alla äldre än 65 år, personer organ/benmärgstransplantation, dialysbehandling, och övriga LSS-insatser vaccineras. Sist i Fas 2 ska personal i vård och omsorg vaccineras. I den tidigare prioriteringen skulle alla i Fas 2 vaccineras parallellt.

Öppet brev till Folkhälsomyndigheten

Riksföreningen Jag uppmanar nu i ett öppet brev Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att ändra proriteringen. JAG säger att många av deras medlemmar har flera olika funktionsnedsättningar som var och en för sig utgör en ökad risk för svårt insjuknande i covid-19. Assistansanvändare kan inte heller isolera sig menar man.
– Den skärpta prioriteringen innebär i praktiken att vi assistansanvändare med hög risk för ett mycket svårt insjuknande i covid-19 får vänta tills friska 65-åringar fått sitt vaccin. Därför uppmanar vi Folkhälsomyndigheten att återigen tänka om och göra rätt. Prioritera oss med förhöjd risk för sjukdom lika högt som andra med samma risk, säger Magnus Andén, ordförande i Riksföreningen JAG, genom god man Cecilia Blanck.


Vidare läsning

Jag - Assistansanvändare prioriteras ner för vaccination mot Covid 19

Folkhälsomyndighetens nuvarande prioritering för vaccination mot Covid 19


Skicka sidan till: