läs skrivbordsversionen istället

Namninsamling vill rädda dygnspassen

Från 1 okt 2023 kan EU-kommissionens hårdare krav på dygnsvila göra det omöjligt att arbeta dygnspass på 24 timmar i personlig assistans. Nu har 13 personliga assistenter startat en namninsamling för att rädda dygnspassen.

De nya reglerna från 1 oktober innebär att det inte längre ska gå att göra undantag från att att ha 13 timmars dygnsvila per dygn, det ska då inte gå att lägga två arbetspass intill varandra vilket bildar ett dygnspass. Detta påverkar många yrkesgrupper tex räddningstjänst, ambulanspersonal och personliga assistenter. Assistanskoll har intervjuat SKR om vad de nya reglerna innebär.

Personliga assistenter som har dygnspass arbetar vanligtvis 7 dygn på en månad. Skulle dygnspassen försvinna kan det istället innebära 5 arbetsdagar i veckan. De flesta kollektivavtal har ännu i förhandlats i denna fråga. För att få ha möjligheten kvar att jobba dygnspass krävs enligt de assistenter som startat uppropet att Kommunal skriver ett kollektivavtal som ger rätten till varje enskild arbetsgrupp att bestämma vad som fungerar bäst för dem.

Fördelarna med dygnspass enligt assistenterna som startat uppropet

Skicka sidan till: