läs skrivbordsversionen istället

Christofer Bergenblock, Centerpartiet – ”Orimligt att ukrainska flyktingar inte får LSS-insatser”

Christofer Bergenblock

Ukrainska flyktingar som har "uppehållstillstånd med tillfälligt skydd" får inte rätt till personlig assistans och LSS enligt ett beslut i riksdagen idag. Det är orimligt eftersom många redan varit här och arbetat i två år, säger Christofer Bergenblock, Centerpartiets talesperson i funktionsrättsfrågor.
– Särskilt illa är det för de barn som inte får den hjälp de behöver.

"Uppehållstillstånd med tillfälligt skydd" ges till flyktingar som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv, vilket i praktiken handlar om flyktingar ifrån Ukraina. Idag röstades betänkandet 2024/25:SfU5 igenom i riksdagen, som innebär att personer som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, ska kunna folkbokföras tidigare och då omfattas av tex svensk Hälso-sjukvård och tandvård. Lagstiftingen gäller från 1 nov i år. Christofer Bergenblock är dock mycket kritisk till att de inte samtidigt får rätt till personlig assistans och andra LSS insatser.
– Jag tycker det är fullständigt orimligt att ukrainska flyktingar även fortsättningsvis kommer att nekas LSS-stöd. I många fall är personlig assistans eller andra LSS-insatser den enda möjligheten till att leva ett fullgott liv och den möjligheten menar jag att även den som flytt ifrån kriget i Ukraina måste ha. Till stor del handlar det här dessutom om barn.

Får söka stöd från kommunen

Tidöpartierna menar att de här personerna istället får söka stöd ifrån kommunerna via Socialtjänstlagen, SoL, vilket i praktiken innebär att man hänvisas till betydligt mindre och enklare insatser, säger Christofer Bergenblock.
– Särskilt illa är det här naturligtvis när det kommer till barn som inte får den hjälp och det stöd de behöver. Det försvårar även för föräldrar till de här barnen att själva komma ut på arbetsmarknaden när man i första hand måste ta hand om sitt barn.

Hemtjänst istället för assistans

När man inte får stöd enligt LSS blir man istället hänvisat till Socialtjänstlagen som är en ramlagstiftning som inte ger rätt till enskilda insatser. Dessutom har man enligt SoL bara rätt till en ”skälig levnadsnivå” medan LSS ger rätt till ”goda levnadsvillkor”, säger Christofer Bergenblock.
– I praktiken innebär det att man kanske får några timmars stöd via hemtjänsten istället för ett mer omfattande stöd via personlig assistans.

Strider mot Funktionsrättskonventionen

Christofer Bergenblock anser att detta strider emot intentionerna i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning..
– Den anger tydligt anger att människor med funktionsnedsättningar inte får diskrimineras utan ska ges samma möjligheter som alla andra att delta i samhällslivet, men framför allt är det stötande att det här handlar om flyktingar som befunnit sig i Sverige under två års tid.
Skapas det ett A och B-lag i samhället här?
– Jag kan konstatera att många människor, i detta fall ifrån Ukraina, hamnar i en mycket hopplös situation med betydligt mindre rättigheter än andra i samhället.

Många ukrainska flyktingar har arbetat i två år

En utredning som leds av Göran Lundahl utreder till den 30 april hur icke svenska medborgare ska kvalificera sig för välfärdsinsatser tex assistansersättning.
Hur ser du på den utredningen?
– Generellt så är det inte orimligt att den som kommer som invandrare till Sverige behöver kvalificera sig för att ta del av vissa välfärdsinsatser, t.ex. vad gäller våra socialförsäkringssystem. Exakt hur det ska gå till och vilka insatser det gäller är sådant man får ta ställning till när utredningen har kommit. Det som är så stötande vad gäller de ukrainska flyktingarna är att många av dem har befunnit sig i Sverige under två års tid och i många fall även arbetat, men ändå inte kvalificerat sig för att få rätt till personlig assistans. Det är naturligtvis helt orimligt, säger Christofer Bergenblock.

Utred frågan om funktionsnedsättning

Regeringspartierna (M, L, KD) tillsammans med SD röstade idag igenom förändringarna för personer som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Christofer Bergenblock anser att regeringen ska tillsätta en ny utredning för att på allvar utreda de ukrainska flyktingarnas situation, utifrån frågan om funktionsnedsättningar.
– Det är uppenbart att Tidöpartierna inte tagit den frågan på tillräckligt stort allvar. Särskilt viktigt är det att titta på hur barn med funktionsnedsättningar drabbas, säger Christofer Bergenblock.

Christofer Bergenblock intervjuades av Kenneth Westberg 2024-10-02

Vidare läsning

Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd (2024/25:SfU5)

Skicka sidan till: