läs skrivbordsversionen istället
Försäkringskassan behöver alltid få samtycke från den assistansberättigade om vår personal får komma in i bostaden vid ett oanmält hembesök, säger Charlotte Hoff som tar kritiken från JO på största allvar.
– Vi har tillsatt en grupp som ska se närmare på våra rutiner och ärendet där vi fick kritik från JO.
JO, Thomas Norling gav nyligen Försäkringskassan allvarlig kritik för ett oanmält hembesök, där Försäkringskassan inte meddelade besöket i förväg. En assistent släppte in kassans personal som gick in i bostaden utan att samtycke getts från den assistansberättigade. Charlotte Hoff, enhetschef på Försäkringskassans kontrollverksamhet säger att man tar kritiken på största allvar.
– Vi har omgående tillsatt en grupp som ska se närmare på ärendet och på våra rutiner. Det vi redan nu kommunicerar till våra kontrollutredare är att det är mycket viktigt att inhämta samtycke och att dokumentera hembesöket grundligt.
JO bedömde att Försäkringskassan inte respekterade 2 kap. 6 § regeringsformen där det sägs att var och en är skyddad mot bl.a. husrannsakan och liknande intrång från det allmänna. Charlotte Hoff säger att Försäkringskassan har lagstöd för att under vissa omständigheter genomföra oanmälda hembesök.
– De är ett viktigt verktyg när vi gör kontroller och när vi utreder misstankar kring att assistans inte utförs korrekt. Hembesök kan också ge oss en möjlighet att upptäcka vanvård. Med det sagt så har det inte blivit bra i det här fallet och vi tar till oss av JO:s kritik. För att genomföra hembesöket behöver vi få samtycke från den assistansberättigade och dokumentera det samtycket.
Betyder det att ni aldrig går in hos en assistansberättigad som inte ger samtycke när ni ringer på dörren så att säga?
– Det är rätt uppfattat. Vi ska inte gå in utan att inhämta samtycke.
Charlotte Hoff säger att Försäkringskassan gör uppskattningsvis 100 hembesök årligen vad gäller kontrollutredningar.
– Det ska ställas i relation till att det finns drygt 13 000 assistansberättigade i Sverige.
Hur brukar hembesöken gå till?
– Alla hembesök kommuniceras med ansvarig chef och utförs alltid av två tjänstemän. Besöken ska dokumenteras noggrant, inte minst vad gäller hur samtycke inhämtas.
Vill ni ha ändrade regler för hur och när ni kan göra hembesök?
– Nej, Försäkringskassan ser inga behov av ändrade regler, säger Charlotte Hoff.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.