Logotyp: Assistanskoll (Till assistanskoll.se)

läs skrivbordsversionen istället

Lilly Key, IfA – ”Konfliktsituationer ska förvandlas till problemlösningstillfällen”

Lilly Key
Lilly Key, Versamhetsansvarig, IfA

”Projekt Assistansmiljö” ska skapa en problemlösningsmodell som ska hjälpa assistansanvändare att förebygga konflikter med assistenter, myndigheter och anordnare. Starten sker 1 mars och projektet varar i tre år.

Intressegruppen för Assistansberättigade, IfA, har beviljats stöd av Allmänna arvsfonden för att driva det treåriga ”Projekt Assistansmiljö”. Projektledaren Helene Jönsson har fyra projektmedarbetare, Christina Jyrell, Anna Nilsson, Cecilia Nilsson och den fjärde som håller på att rekryteras, säger Lilly Key, verksamhetsansvarig på IfA.

15 assistansanvändare utgör en kärntrupp

Assistansmiljö-logga

Målgruppen är assistansanvändare som för sin egen talan och arbetsleder sin egen assistans, säger Lilly Key.
– Syftet är att stärka den enskilde att välja sitt liv och ha möjlighet att leva som andra enligt LSS intentioner.
Hur många kommer att delta i projektet?
– Vi kommer att ha 12 till 15 assistansanvändare som utgör en kärntrupp som är med från år 1 och sedan genom hela projektet. De kommer att arbeta både med att ta fram informations- och stödmaterial och därefter sprida materialet. Utöver de kan fler deltagare vara med digitalt och via enkäter som skickas ut.

Regler, gränser och krav pressar assistansanvändare

Ibland upplever assistansanvändare att det är svårt att göra sin röst hörd i sitt liv och sin personliga assistans, att de begränsas av regler och bedöms av myndigheter med flera, säger Lilly Key.
– Detta kan även öka risken för konflikter med övriga uppdrag inom den personliga assistansen, tex personliga assistenter, arbetsledare och assistansanordnare.

Problemlösningsmodell ska hantera konflikter

Projektet ska utbilda, informera och tydliggöra assistansanvändares rättigheter och möjligheter och utifrån det skapa en problemlösningsmodell som ger stöd att hantera eller rent av slippa vissa konflikter, säger Lilly Key.
– Det kan vara allt från hur man argumenterar och hanterar olika krav från den arbetsrättsliga sidan i den personliga assistansen till myndigheters krav på redogörelser från ens liv.

Fysiska/digitala träffar och en poddserie

Projektet genomförs i Skåne och kommer innehålla både fysiska och digitala träffar där deltagarna utifrån sina erfarenheter tillsammans arbeta fram problemlösningsmodellen. Under det sista året genomförs fysiska träffar för att sprida informationen på 4 orter i Sverige.
– Utöver detta kommer projektet även att skapa en handbok, en digital utbildning och en poddserie om Assistansmiljö som ska sändas under år 3.

Konfliktsituationer förvandlas till problemlösningstillfällen

Deltagarna kommer diskutera gränsdragningar de tvingas göra i sina liv, gränser som uppstår pga arbetsrätt och Försäkringskassan/Kommunen och annat som deltagarna känner begränsar deras rätt att själv bestämma över sina liv,
– Utifrån detta kommer vi att diskutera möjligheter att leva med gränserna och hantera dem på bästa sätt. Det är här problemlösningsmodellen kommer in. Konfliktsituationer ska förvandlas till problemlösningstillfällen.
Kan man säga att ni tränar deltagarna i konflikthantering?
– Till viss del är det konflikthantering men också ett sätt att inte behöva hamna i konflikt utan ge verktyg till assistansanvändare att genom sitt eget självbestämmande styra skutan dit man vill på ett sätt som passar en själv och andra.

Alla kommer kunna ta del av projektet

Ingen från de övriga uppdragen (personliga assistenter, anordnare eller arbetsledare) inom assistansen kommer aktivt ingå som deltagare i projektet, säger Lilly Key.
– Vi ser däremot att det kommer bli vinster för alla genom projektet och det kommer vara möjligt för alla att ta del av det material och de poddavsnitt projektet producerar.

Kontakta IfA om du vill delta i projektet

Lilly Key avslutar med att säga att IfA vill komma i kontakt med personer som bor i Skåne och som vill vara med som deltagare i projektet.
– Och bor du inte i Skåne men känner att det här är ett spännande projekt, kontakta oss du med på Helene@intressegruppen.info eller christina@intressegruppen.info, säger Lilly Key.

Lilly Key intervjuades av Kenneth Westberg 2025-02-24

Skicka sidan till: