Adolf Ratzka intervjuas om skydd mot Coronavirus, Covid-19

Adolf Ratzka tillverkar sin egen skyddsutrustning och assistenterna har självmant avstått från att röra sig alltför mycket ute i samhället. Han är samtidigt kritisk till hur Sverige hanterat situationen.
– De borde omedelbart begränsa befolkningens rörlighet, testa mer och spåra smitthärdar.

Visir på Adolf och assistent
Adolf Ratzka och hans assistent i visir

Nedan frågor med svar från Adolf Ratzka, assistansanvändare och en av grundarna av STIL som hade första pilotprojektet med personlig assistans i Sverige.

Vilka åtgärder har du vidtagit för att skydda dig och dina assistenter mot Coronavirus och Covid-19? Med skyddsutrustning, förhållningssätt i och utanför jobbat för assistenterna osv..
Jag har gjort flera saker. Det senaste var min hustru Doros initiativ att bygga skyddsvisir för mig och mina assistenter. Men har även gjort en hel del andra saker, tex har jag ändrat mitt assistansschema för att minimera springet, för att ett minimum av assistenter kommer in under veckan. Istället för 7-8 schemalagda assistenter som jag vanligtvis har under en vecka har jag nu bara fyra. Fyra stycken som jobbar två dagar var i sträck och sover över här i assistentrummet så att de inte behöver ge sig ut på buss eller tunnelbana. Det var den viktigaste åtgärden. Sedan har jag förstås handsprit överallt och mina assistenter ombeds om att tvätta sig ofta med både handsprit och tvål.

Har du tagit någon hänsyn till hur assistenterna reser till arbetet eller hur de lever i sina privatliv?
– Jag har inte behövt beordra något. De har själva sagt att de avstår från att röra sig ute i samhället i onödan och det tycker jag var starkt. Jag har verkligen bra folk just nu. De är också motiverade att inte blir smittade för egen del och de vet att för mig har en eventuell smitta en helt annan dimension.

Har dina assistenter varit i kontakt med smittan?
– Värt att säga är att de övriga fyra assistenter som inte arbetar just nu är troligen smittade eller varit smittade, men de har inte kunnat testa sig. Den första som blev sjuk fick smittan från sin sambo och jag bad honom att inte komma redan när hon blev sjuk. Snart är han redo att arbeta igen.
Hur länge sedan blev han sjuk?
– Han har varit hemma nästan två veckor och kommer inte att jobba nästa vecka heller. På söndag ringer vi varandra och kollar läget.

Hur är tillgången på assistenter just nu för dig?
– Vanligtvis anställer jag en assistent för mycket så att hen kan hoppa in när en eller fler av de andra som ofta är musiker, musikproducenter eller dansare reser bort i sitt huvudsakliga arbete. Just nu är alla evenemang i Sverige och utomlands inställda vilket innebär att jag har för många assistenter för mitt antal timmar. Just nu har jag det paradoxalt nog bra trots eller pga Coronakrisen. Och snart har de första som jag bad stanna hemma blivit immuna!

Assistenter är en av de samhällsviktiga grupper som nu kanske ska få testas. Är det viktigt det sker testning?
– Ja självklart men jag tror inte att myndigheterna har detta klart för sig. Vi har inte fört fram detta faktum med kraft.

Hur har du gjort de egentillverkade visir som du och dina assistenter använder?
– Visiren är mycket lätta att göra. Min fru Doro hittade bilder på ett hemmagjort visir på YouTube och modifierade idéen. Vi tar A4 blad till en overheadprojektor som vi hittade hemma. Vi tejpar resårband och två skumplast kuddar på bladet högst uppe på pannan. Det är viktigt att vi har bladet så nära näsan som möjligt - alltså inte trycker bladet utåt, bort från ansiktet. Om bladet är för långt från näsan, kan luftburna virus eller små droppar från mun eller näsan lättare träffa en annan persons ansikte - framför allt om den andras ansikte är lägre. Vi borde testa ha ett resårband till på bladet längre ned för att hålla visiret närmare ansiktet och framför munnen. Jag anser att det bäst att börja så enkelt som möjligt och göra det mer avancerat vid behov.
Rengör ni visiren och återanvänder dem?
– Ja, vi rengör dem med klor i någon minut, spolar av kloret under rinnande vatten och tvättar dem sedan med vatten och tvål. Kloret har fortfarande inte skadat plasten.
Hur länge har ni använt dessa visir?
– Bara tre dagar. Vi har fortfarande inte riktigt rutinen inne, med att sätta på och ta av dem. Jag kan till och med äta med visiret på så det är inte så mycket störning egentligen.

Se instruktioner för tillverkning av engångsvisir i Vardfokus.se

Har du pratat med en läkare om skyddsutrustning?
– Jag fick besked av min läkare på Huddinge andnings mottagning att man inte ens på sjukhus har något skydd just nu. Min slutsats är att vi måste sköta den biten själva så gott vi kan. Mina visir är inte testade och ger förmodligen inte samma skydd som de som används i vården men de är bättre än ingenting.

Hur ser du på ditt ansvar som arbetsgivare för dina assistenter?
– Som arbetsgivare är jag ansvarig för bl a skyddsutrustning för mina assistenter. Tyvärr finns det just nu inte så mycket att få från distriktssköterskan utom plastförkläden och gummihandskar. Därför beställde jag munskydd från Kina som inte har kommit än. Därför tillverkade vi även visiren. Mina assistenter har informerats om den slopade karensdagen och om möjligheten till sjukskrivning i två veckor utan läkarintyg. Jag har uppmanat dem att omedelbart stanna hemma vid minsta symtom.

Bör assistansanordnare och assistansanvändare haft en beredskap för covid-19?
– Staten och kommun var helt oförberedda trots att det har funnits varningssignaler sedan svin- och fågelinfluensan. De flesta experterna har sagt att det inte är frågan om utan när en pandemi inträffar. Att det skulle bli så stort, att samhället skulle vara så oförberett för en pandemi hade jag inte räknat med. Med tanke på mitt arbetsgivaransvar borde jag ha ett eget lager hemma med skyddsutrustning och handsprit.

Vilka åtgärder skulle du vilja se från regering och myndigheter?
– Jag efterlyser en striktare begränsning av befolkningens rörlighet. Regeringen har bollat ansvaret vidare till expertmyndigheterna. De verkar genomföra sitt eget vetenskapliga experiment, istället för att begränsa befolkningens rörlighet omedelbart, testa och spåra smitthärdar som man gjort i våra grannländer. Till skillnad från de flesta europeiska länderna har man i Sverige tillåtit massansamlingar, testat nästan inga och beordrat asymtomatiska resenärer från Norra Italien till skolan och jobbet. I en situation utan testmöjligheter och utan skyddsutrustning hjälper det inte så mycket att vi i riskgruppen isolerar oss om vi är beroende av våra personliga assistenter som kan smittas på buss och T-bana. Nu kan vi endast skyddas genom att minska våra assistenters smittorisk ute i samhället.

Hur ser du på kommunernas ansvar?
– Vad ska vi som behöver personlig assistans göra när alla våra assistenter bär symtom? Kommunen är ytterst ansvarig för min assistans, men det skulle verkligen förvåna mig om det fanns både plan och beredskap här i stadsdelen Skärholmen! STIL har en assistentpool men jag vet inte om alla assistansanordnare har det. De flesta som själva anställer sina assistenter har förmodligen ingen assistentpool.

Kommer personer utan funktionsnedsättning som upplever isolering och begränsningar nu pga Covid-19 ha mer förståelse för assistansanvändares rätt att delta i samhället efter den här pandemin?
– Det tror jag inte! För många existerar vi inte ens! Även om de vore medvetna om vår marginaliserade vardag skulle de inte dra parallellen mellan sig och oss. Vi betraktas som annorlunda människor med annorlunda behov. Det blir ju så tydligt i kampen om personlig assistans där vi nekas assistans för det mest grundläggande! När folk blir förbluffade om vi kräver ett liv som andra tar för givet!

Adolf Ratzka intervjuades av Philip Day 2020-03-31

Skicka sidan till: