läs skrivbordsversionen istället
Kenneth Johansson oroas av brukarorganisationernas kritik av det instrument som ska bedöma behov av personlig assistans och uppmanar Socialstyrelsen till ett nära samarbete med brukarorganisationerna.
Han anser också att det i assistans kan behövas viss "tid där assistenten är till förfogande" och inte enbart aktivitetstid, vilket Försäkringskassan nyligen uttalat.
- Ja, jag oroas av att dialogen verkar har brustit.
Det har förts fram kritik mot att instrumentet är för medicinskt inriktat och att det blir integritetskränkande när man räknar minutrar för alla aktiviteter..
- Ja, det finns en uppenbar risk att det blir integritetskränkande om man går för långt. Det vill inte jag, det måste vara kvalitet i bedömningarna. I LSS-kommitténs slutbetänkande skrev vi följande på sid 471:
"Vi vill framhålla att Försäkringskassans utredning givetvis ska ske på ett sätt så att den enskildes valfrihet och personliga integritet beaktas... Vidare vill vi peka på vikten av att behovsbedömningen görs på ett sätt som inte innebär att den enskildes behov granskas mer ingående än nödvändigt"
- Detta är mycket viktigt för mig och övriga i LSS-kommittén, vi förde även samtal med Försäkringskassan om detta, säger Kenneth Johansson
Anser du att det behövs "tid där assistenten är till förfogande", eller ska man bara räkna aktivitetstid?
- Jag tror inte det är rimligt eller möjligt att enbart räkna aktivitetstid. Det gäller att hitta en balans, det måste avgöras i individuella bedömningar.
Hur ser du på kritik att ICF, som används som utgångspunkt för instrumentet, är alltför för medicinskt?
- Jag behöver sätta mig in mer i den frågan, det mest centrala med instrumentet är att det skapas en rättssäker och likartad bedömning av personlig assistans i hela landet.
Vad kommer du att göra för att påverka utvecklingen?
- Jag vill uppmana Socialstyrelsen att hitta lösningar i nära samarbete med brukarna. Man kanske inte kan bli 100 procent överens men man måste lyssna på varandra och komma så nära varandra det bara går.
Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige har som svar på ett regeringsuppdrag i rapporten Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, föreslagit att Diskrimineringsombudsmannan ska ha som uppgift att övervaka att lagstiftning, förvaltning, propositioner och andra förslag är i linje med FN-konventionen. Frågan bereds just nu av regeringen. Kenneth Johansson ser inte att instrumentet behöver vara något problem utifrån FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
- Men eftersom frågan diskuterats och om det finns tveksamheter kan ju övervakande myndighet titta på detta, säger Kenneth Johansson.
Vidare läsning
Försäkringskassan, Tomas Sundberg - "Instrumentet kan komma att leda till ett minuttänkande"
Skrivelse till regeringen om behovsbedömningsinstrumentet 2009-05-19
DHR, IfA - Intressegruppen för assistansberättigade, STIL, Föreningen JAG, HSO- Handikappförbundens samarbetsorgan och Hjärnkraft protesterar i en skrivelse till regeringen om utvecklingen av behovsbedömningsinstrument.
Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning,
SOU - Rapport från Delegationen för mänskliga rättigheter, föreslår bland annat att Diskrimineringsombudsmannen ska ha i uppdrag att övervaka att lagstiftning, förvaltning, propositioner och andra förslag är i linje med FN-konventionen.
Artiklar på Assistanskoll: skriv till Kenneth, telefon: 070-859 15 44 eller 08-506 22 181. (telefonsvarare finns)
Assistansanordnarnas profiler: skriv till Algren, telefon: 08-506 22 177. (telefonsvarare finns)
Om cookies och personuppgifter på Assistanskoll
Assistanskoll är en tjänst av
Independent Living Institute
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Tel. 08-506 22 177.