SR Ekot - Allt fler funktionshindrade förlorar sin assistansersättning

Enligt Sveriges Radio Ekot förlorade 143 personer sin assistansersättning under det första halvåret 2010, vilket innebär att utvecklingen accelererar. 2007 förlorade 57 personer sin assistansersättning, 2008 var siffran 100 och 2009 var siffran 146, och nu alltså 143 personer det första halvåret 2010.
Försäkringskassan hävdar att endast en lagändring kan ändra utvecklingen, flera politiker säger sig vilja ändra lagen men det återstå att se om så sker.

Endast en lagändring kan ändra utvecklingen enligt Försäkringskassan

Tomas Sundberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, uppgav till assistanskoll i april att utvecklingen där alltfler förlorar sin assistansersättning främst beror på Försäkringskassans nya tolkning att enbart integritetskänsliga delar av de grundläggande behov ska räknas när det ska avgöra som en person har rätt till assistansersättning. Det mest kända exemplet är att den som kan föra maten till munnen och tugga själv inte anses ha ett grundläggande behov i matsituationen även om han/hon behöver hjälp att laga/skära upp mat eller plocka undan och diska.

Regeringsrätten fastställde Försäkringskassans tolkning i en regeringsrättsdom i juni 2009. I somras uppgav Tomas Sundberg till Assistanskoll att det enda som nu kan ändra utvecklingen är en lagändring i LSS § 9a där grundläggande behov definieras, i samma intervju säger Tomas Sundberg även att Försäkringskassan upplever sig ha regeringens stöd för sin tolkning av grundläggande behov.

Regeringsrätten lägger över ansvaret på regeringen

Assistanskoll ställde nyligen frågan till regeringsrätten om hur de ser på följderna av de domar som nu gör att alltfler förlorar sin assistansersättning, de sade då att de inte svarar på kritik utan att all kritik mot rådande rättstillämpning ska lämnas till regeringen.

Flera riksdagspartier säger sig vara redo att ändra lagen

Inför riksdagsvalet den 19 september ställde Assistanskoll frågan om det:
Ska det göras en lagändring i LSS §9a om att hela det grundläggande behovet ska räknas och inte delas upp i integritetskänsliga och icke-integritetskänsliga delar?
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet uppger sig vilja ha en lagändring. Centern, Folkpartiet och Moderaterna säger att en lagändring kan bli aktuell om utvecklingen inte förändras. Det återstår nu alltså att se vad som händer...

Text: Kenneth Westberg

Vidare läsning

SR Ekot - Allt fler funktionshindrade förlorar sin assistans

Försäkringskassan, Tomas Sundberg - "Endast en lagändring i LSS § 9a kan ändra vår tillämpning av grundläggande behov"

Tomas Sundberg, Försäkringskassan - "Vi tolkar regeringens proposition som att de tycker vi är på rätt väg"

Magnus Johansson, Miljöpartiet - "Regeringen tittar på medan Försäkringskassan gör det smutsiga jobbet"

Mathias Blomberg, CJ Advokatbyrå - "Socialutskottets tillkännagivande kan betyda att man inte tänker göra något åt Försäkringskassans bedömningar"

Regeringsrätten: Kritik mot rådande rättstillämpning ska lämnas till regeringen

Adolf Ratzka - Var går gränsen för att få assistansersättning?


Skicka sidan till: