annonser
annons Arbetsgivarföreningen KFO
annons Rehab Sation Assistans
annons Humana Personlig assistans
annons Nordica Assistans
annons Vivida Assistans
annons STIL
annons Maxia Care
annons Assistansförmedling
annons Backup
annons JAG


Annonsera du också
på Assistanskoll..

Rädslan sprider sig

Assistansanvändaren Elin berättar i P1 - Tendens om sin rädsla för att förlora sin assistansersättning. Elin är rädd att rättspraxis nu förändrats så mycket att hon inte längre har de grundläggande behov som krävs.

Artiklar med samma tema: (215)

TEMA - Försäkringskassans hårdare bedömningar för assistansersättning

I november 2007 började Försäkringskassan hävda att enbart sk integritetsnära delar av grundläggande behov ger rätt till assistansersättning, Försäkringskassan fick stöd i Regeringsrätten 2009. En ny dom 2015 begränsade det femte grundläggande behovet. 2016 sade ytterligare en dom att egenvård inte räknas som grundläggande behov. Hårdare bedömningar har gjort att alltfler förlorat sin assistansersättning och att färre nybeviljas.

Elin väntar nu på sin tvåårsomprövning och fruktar att assistansen ska ersättas med kommunal hemtjänst. Hon säger att hennes mamma och pappa då skulle få hjälpa henne mycket.

Av de 31,5 timmar grundläggande behov Elin hade vid senaste bedömningen var 10,5 medicinska behov. Just medicinska behov är de som inte längre räknas efter att Försäkringskassan sedan i somras anser att medicinska behov inte längre ska räknas in i grundläggande behov.

Vidare läsning

P1 Tendens – Elin och assistanskarusellen

Försäkringskassan, Monica Svanholm – ”egenvård kan inte längre bedömas som grundläggande behov”

Skicka sidan till: